Minister financií zdaňoval viac, ako bolo treba. Kažimírov boj s podvodmi na DPH podľa Moravčíka

0
Miloš Moravčík, podpredseda KDH (Autor: SITA)

Ako povedal Moravčík, minister financií by nemal ľudí zdaňovať viac, ako bolo treba. Mal by dohliadať na to, aby dostávali od štátu za svoje peniaze kvalitné služby a osobitne v podmienkach Slovenska by mal bojovať s podvodmi na DPH.

„Minister financií Peter Kažimír splnil za štyri roky svojho pôsobenia iba poslednú z týchto požiadaviek. Aj tú len sčasti,“ povedal Moravčík s tým, že je dobré, keď sa boj s daňovými únikmi stal jednou z agend súčasnej vlády. „V rámci Európskej únie v nich totiž nepríjemne vyčnievame. Účinné opatrenia však boli prijaté príliš neskoro. Chyba sa stala aj v tom, že namiesto chytania veľkých rýb sa zamerali na naháňanie čašníkov, kvetinárok a otravovanie života malým rodinným firmám. Posledný rok vládnutia bolo navyše zjavné to, že do niektorých firiem chodili kontroly ako na klavír a iné firmy boli akoby nedotknuteľné,“ upozornil podpredseda KDH.

Najväčším negatívom súčasného ministra financií bolo podľa Moravčíka to, že sa rozhodol necitlivo zvýšiť dane. V súčasnosti totiž už aj zamestnanci zarábajúci minimálnu mzdu musia platiť daň z príjmu, čo predtým nebolo. „Pre vysoké dane nie sú zahraniční zamestnávatelia ochotní prichádzať na Slovensko, pokiaľ im vláda neponúkne neprimerané stimuly. Seniorom berie štát tridsať centov z každého eura, ktoré si privyrobia k nízkemu dôchodku. Ešte aj študenti musia platiť vysoké odvody z brigád,“ upozornil Moravčík, podľa ktorého minister financií zlyhal aj v dohľade nad tým, ako sa peniaze z daní používajú.

„Enormný nárast daňového zaťaženia, v objeme vyše štyri miliardy eur ročne, ľudia nepocítili v zlepšení zdravotníctva, školstva či dopravy. Môžeme len hádať, koľko z týchto peňazí zmizlo na účtoch vyvolených firiem. Odhalené kauzy typu Váhostav, cétečko, masér či firmy tety Anky boli len špičkou ľadovca. Nehospodárnosť a praktiky zaváňajúce korupciou sa stali za posledné roky skôr pravidlom ako výnimkou,“ vyhlásil podpredseda KDH.

- Reklama -