Slováci majú pre nový koronavírus aj existenčné obavy, tvrdí Liga za duševné zdravie

0
Na snímke žena s rúškom na tvári sedí v električke, v odraze okna je budova Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí v Bratislave. (Autor: TASR)

Liga spustila nový projekt www.srozvahou.sk, kde psychiatrička Jana Ferencová prostredníctvom videí dáva ľuďom praktické rady ako situáciu zvládnuť. Podľa riaditeľa Ligy za duševné zdravie SR Martina Knuta sa téma nového koronavírusu objavuje aj vo všetkých hovoroch na telefonickej linke Nezábudka.

Ľudia pociťujú podľa jeho slov zvýšený psychický tlak, obavu z ochorenia až úzkosť, často sa prejavujúcu somatickými príznakmi, akými sú nechutenstvo, stiahnutý žalúdok, zvýšený tlak, nespavosť či depresívne nálady. Obávajú sa strachu zo straty príjmu, ale aj o blízkych.

Obavy o svoj život majú najmä osamelí ľudia. Rovnako sa vynárajú rôzne vzťahové problémy v súvislosti s karanténou, či už výchovné a školské, ako napríklad záťaž pre rodičov či nespolupráca mladistvých, spôsobená výučbou v domácich podmienkach.

Taktiež volajúci hlásia partnerské problémy alebo rodinné hádky spôsobené nedodržiavaním nariadení jedným z partnerov. Odborníci registrujú aj zhoršenie existujúcich psychických problémov a závislostí, a to najmä od alkoholu, či už u seba alebo u člena rodiny. Slovákov tiež trápia vypäté emócie, ako napríklad nadávanie na všetko či všetkých, plač, vyjadrovanie obáv a nedôvery v opatrenia.

Knut preto pripomenul, že pomôcť môže aj stránka Ligy za duševné zdravie SR na sociálnej sieti.

- Reklama -