Ministerstvo sľubuje školám až desaťnásobne rýchlejšie pripojenie na internet a pripojené majú byť aj na privátnu sieť rezortu školstva

0
Ilustračné foto: Študenti (Autor: SITA)

Táto sieť by mala spĺňať okrem nárokov na prenos dát aj prísne bezpečnostné kritériá. „V praxi to znamená, že napríklad elektronické testovanie deviatakov by bolo v garantovanom sieťovom prostredí chránenom pred útokmi zvonku. Zároveň by nebolo možné dostať sa k žiadnym osobným údajom našich žiakov a učiteľov, ako sú napríklad výsledky testov, známky, zdravotné záznamy či osobné dáta, cez internet a ani nijakým neautorizovaným spôsobom, len v rámci tejto chránenej internej siete,“ hovorí Dupaľová Ksenzsighová.

Súčasťou projektu by tiež mala byť služba, ktorá by zamedzila prístup žiakov k nežiaducemu obsahu. „Podľa našich štatistík si žiaci dokonca počas vyučovania, keď na nich dohliada pedagóg, dokážu denne pozrieť, prípadne stiahnuť vyše 505 GB erotického obsahu, čo predstavuje viac ako stovku DVD nosičov. Ide o 1,33 percenta z prezeraného objemu dát,“ dodáva Dupaľová Ksenzsighová.

Súčasné internetové pripojenie postačuje podľa prieskumu ministerstva školstva len 27 percentám škôl. Celkovo 40 percent škôl uviedlo, že im pripojenie postačuje čiastočne a pre 33 percent škôl je aktuálne internetové pripojenie nepostačujúce. Aktuálne je v školách najrozšírenejšia rýchlosť pripojenia 6 Mb za sekundu a 2,5 Mb za sekundu.

- Reklama -