Vláda rozdávala zo svojej rezervy. Do gelnického regiónu pôjde milión eur. Najmä na infraštruktúru

0
Vláda SR na výjazdovom rokovaní v Prakovciach. (Autor: TASR)

“Na rekonštrukciu miestnych komunikácií pre mesto Gelnica je to suma 75.000 eur, na rekonštrukciu miestnych komunikácií v ďalších obciach tohto okresu je to ďalších 110.000 eur. Je potrebné rekonštruovať most v obci Stará Voda a v Margecanoch. Dokopy na obidve tieto úpravy alebo výstavby pôjde 155.000 eur. Pomôžeme zrekonštruovať zimný štadión v Gelnici za 45.000 eur, zdravotné stredisko tu v obci Prakovce za 75.000 eur, prispejeme na výstavbu telocvične v obci Veľký Folkmar až v objeme 80.000 eur a vláda vyčlenila aj prostriedky pre jednotlivé cirkvi v okrese na rekonštrukciu kostolov a iné projekty vo výške 72.000 eur,” uviedol po rokovaní vlády Pellegrini.

Rezerva vlády vo výške jedného milióna eur je podľa jeho slov daná nad rámec akčného plánu. “Nie je to naplnenie úloh akčného plánu a zvýšenie zamestnanosti. Ten milión eur navyše je príspevok vlády do samosprávnych rozpočtov na to, aby si mohli urobiť svoje investičné aktivity, ktoré v obciach plánovať chceli,” zdôraznil premiér.

Starosta Prakoviec Pavol Lukáš povedal, že v zdravotnom stredisku chcú zrekonštruovať toalety a vymeniť okná. “Je to budova, kde chodia malé deti i starší ľudia a pre nich je potrebné vytvoriť vhodné prostredie v čase, keď sú zdravotne na tom horšie,” vysvetlil.

Verí, že schválený akčný plán prispeje k zvýšeniu kvality života ľudí v regióne a vytvoreniu nových pracovných miest. “Určite sa to podarí, ak sa sem umiestnia noví investori alebo prípadne aj tým, ak budú podporení naši súčasní podnikatelia. Chcem veriť tomu, že sa aj noví investori do regiónu dostavia. Nielen do našej obce, pretože náš priemyselný park je už takmer pomaly zaplnený, aj keď výroba v niektorých firmách ešte nezačala naplno,” doplnil Lukáš s tým, že v priemyselnom parku v Prakovciach v súčasnosti pôsobí približne desať firiem, ktoré zamestnávajú 400 až 500 ľudí.

Takmer tisíc nových pracovných miest

Znížiť mieru nezamestnanosti v okrese Gelnica podporou vytvorenia 931 pracovných miest do roku 2022 je hlavným cieľom Akčného plánu rozvoja okresu Gelnica. Na štvrtkovom výjazdovom rokovaní v Prakovciach ho schválil vládny kabinet.

Z celkovej odhadovanej finančnej investície v rokoch 2018 – 2022 akčný plán predpokladá krytie z verejných zdrojov vo výške približne 55,75 milióna eur. Z toho z Európskych štrukturálnych a investičných fondov (EŠIF) ide o 32,7 milióna eur, zhruba 21 miliónov eur tvoria ostatné zdroje vrátane samotnej investičnej aktivity firiem, ako aj zdrojov samospráv a regionálnej samosprávy. “Celková výška regionálneho príspevku, ktorý priamo vláda pridelila tomuto okresu a bude ho v nasledujúcich rokoch vyplácať na základe žiadostí na konkrétne stanovené projekty, je 2,1 milióna eur,” uviedol pre novinárov premiér Peter Pellegrini. 

Regionálny príspevok bude slúžiť na podporu sociálnej ekonomiky a lokálnej zamestnanosti s dôrazom na adaptáciu nízkokvalifikovanej pracovnej sily (spolu 402.000 eur), na podporu predprimárneho a primárneho vzdelávania (450.000 eur), na podporu stredoškolských centier prípravy na budúce povolanie (360.000 eur) a rozvoj infraštruktúry cestovného ruchu (413.000 eur). K ďalším podporeným aktivitám patrí napríklad oblasť služieb či životného prostredia.

Plánom je zvyšovanie kvality a atraktivity okresu s využitím prírodného, kultúrneho a ľudského potenciálu územia, dobudovaním infraštruktúry a rozvojom podnikateľského prostredia. Vláda bude podľa Pellegriniho striktne sledovať realizáciu akčného plánu a do roka sa do regiónu vráti, aby vyhodnotila plnenie úloh. 

Vďaka sankciám prišlo o prácu 450 ľudí

Smutný osud prakoveckej zlievarne spomenul Pellegrini ako príklad, aký vplyv má medzinárodnopolitická situácia na zamestnanosť aj v slovenských regiónoch. Plán dodávania odliatkov z Prakoviec pre ruský železničný priemysel padol po sankciách Európskej únie voči Moskve za anexiu ukrajinského Krymu a odvetnej reakcie ruskej strany. “Vďaka týmto sankciám prišlo o prácu tu v Prakovciach 450 ľudí,” povedal premiér. Situácia sa podľa neho už zlepšuje a po zavedení iného typu výroby by sa mohla zamestnať až polovica z tých, ktorí boli prepustení.

Primátor Gelnice Dušan Tomaško a starosta Prakoviec Pavol Lukáš očakávajú, že akčný plán pomôže pri stieraní regionálnych rozdielov. “Verím, že je to taký prvý krôčik k rozvoju a rozbehu nášho okresu,” povedal Tomaško.

Vzhľadom na vysoký – podľa odhadov až štvrtinový podiel rómskeho obyvateľstva v Gelnickom okrese splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz zvýraznil potrebu budovania komunitných centier, ako aj investičných projektov v školstve, ktoré môžu taktiež pomôcť pri zvyšovaní zamestnateľnosti ľudí z týchto komunít. Gelnický región bol zaradený medzi najmenej rozvinuté okresy minulý rok. Dôvodom bola skutočnosť, že okres dlhodobo vykazuje vysokú mieru nezamestnanosti. K 30. septembru 2017 predstavovala miera evidovanej nezamestnanosti 12,8 %, zatiaľ čo celoslovenský priemer bol o polovicu nižší, 6,4 %.

Počet obyvateľov v okrese Gelnica je 31.627, na území sa nachádza 19 obcí a okresné mesto. Ide o najlesnatejší okres v SR, vychádzajúc z metodiky OECD je začlenený medzi prevažne vidiecke okresy.

- Reklama -