Nezákonnosť, rodinkárstvo, sprenevera, obštrukcie. Kontroverzný starosta Ružinova Pekár prehovoril pre PL o obvineniach

0
Starosta Ružinova Dušan Pekár (Autor: SITA)

Už druhé v poradí, s odstupom pol roka, podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa starosta mestskej časti Ružinov, krajský šéf KDH a kandidát na poslanca do Národnej rady Dušan Pekár. Reaguje tak na zistenia kontrolóra mestskej časti, ktorý na základe finančnej kontroly začiatkom tohto roka zistil, že za obdobie rokov 2012 – 2014 chýbajú v kase Ružinovského športového klubu  (RŠK) státisíce eur a neboli zrealizované ani odvody do sociálnej a zdravotných poisťovní. Zistil neoprávnený výber hotovosti realizovaný dočasne poverenou riaditeľkou v sume cez 341-tisíc eur, neuhradené záväzky po lehote splatnosti hodnote skoro 340-tisíc eur a neuhradené odvody v sume približne 227-tisíc eur.

RŠK je príspevková organizácia mestskej časti a väčšina príjmov na chod klubu pochádza z rozpočtu Ružinova. V roku 2014 to bola suma 822-tisíc eur.
„Súčasťou akcie je organizovanie nezávislých interných auditov, preto som akciu neohlasoval vopred ani v médiách. Zriadil som pozíciu interného audítora. Na ružinovský miestny úrad prišiel pracovať človek, ktorý má skúsenosti ako kriminalista a má moju plnú dôveru,“ vyjadril sa pre PL.sk Pekár a ďalej vyzýva všetkých, ktorí sa stretli s nejakou podozrivou činnosťou v samospráve, aby sa mu ozvali. To však vyznieva viac ako alibisticky, keďže na tieto fakty ho už druhé volebné obdobie upozorňujú miestni poslanci, ktorým sa priamo zodpovedá.

Staré starosti

Celý problém sa totiž začal už v roku 2011. „Starosta nemal podľa zákona o výkone práce vo verejnom záujme oprávnenie dočasne poveriť žiadnu osobu na výkon funkcie riaditeľa RŠK. Jediným zákonným spôsobom obsadenia funkcie riaditeľa je výberové konanie,“ píše kontrolór vo svojej správe a dopĺňa ho mestský poslanec Ján Buocik zo strany Most-Híd. „Napriek uvedenému, starosta Pekár   koncom júna 2011 dočasne poveril funkciou riaditeľa RŠK svoju nominantku Katarínu Felcánovú, predchádzajúcu účtovníčku RŠK, a to na dobu určitú – do vymenovania riaditeľa RŠK po úspešnom vykonaní výberového konania. Čo potvrdzuje aj správa kontrolóra,” hovorí Buocik a dodáva, že riadne výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa RŠK prebehlo v septembri 2012. Výberová komisia zložená z poslancov vybrala víťaza a starosta mal takýto návrh predložiť na rokovanie miestneho zastupiteľstva. „Ale starosta bez bližšieho vysvetlenia vtedy návrh na vymenovanie víťaza výberového konania zastupiteľstvu nepredložil a o víťazovi výberového konania sa nehlasovalo,” hovorí o svojvoľnom konaní starostu pre bratislavský Večerník Buocik.

„Nedošlo k politickej dohode a ja som mal problém s týmto človekom. Bolo mi vtedy povedané zo strany poslancov, že buď tento, alebo nikto,“ zdôvodnil pre ParlamentnéListy.sk Pekár, ktorému sa nepáčil Marcel Král, spájaný s prvou Dzurindovou vládou. Výberové konanie na riaditeľa RŠK nakoniec starosta vypísal až tento rok v júni a riaditeľom RŠK sa stal Ľubomír Lenár.

Rodinkárstvo

Tí istí poslanci, tá istá komisia, ale rozdielne konanie. Dvojaký meter použil starosta pri výberovom konaní na miesto riaditeľa Ružinovského domova seniorov. Výberová komisia vtedy vybrala na miesto riaditeľa RDS Ľubicu Karelovú. Tá bola v minulosti poslankyňou v Ružinove a je sestrou miestnej poslankyne a vtedy predsedníčky poslaneckého klubu KDH v mestskom zastupiteľstve Jarmily Tvrdej. Tento návrh však Pekár, dnešný krajský šéf KDH, predložil a poslanci vymenovali do funkcie riaditeľky RDS Karelovú.

„Pekár porušuje zákon, nakoľko aj po odvolaní riaditeľky Felcánovej z decembra lanského roku, funkcia riaditeľa RŠK nebola obsadená v súlade so zákonom a o opakovane bol klub vedený nezákonne, dočasným poverením,” pripomína Buocik a myslí si, že Pekár tým prevzal plnú zodpovednosť za svojho nominanta, ktorý vykonával funkciu v rozpore so zákonom a, navyše, spôsobil škodu vo výške približne 600-tisíc eur. „Neuhradené záväzky RŠK bude musieť vyrovnať dotáciou zo svojho rozpočtu mestská časť, teda všetci Ružinovčania. Koľko ciest a chodníkov sa v Ružinove dalo za skoro 600-tisíc eur opraviť?“ pýta sa Buocik.

Starosta však reaguje, že poslanci sa rozhodli RŠK finančne podporiť zmenou rozpočtu a mestská časť tak do klubu poslala peniaze z rezervného fondu, časť z bežných aj kapitálových výdavkov. „RŠK má na všetko splátkové kalendáre a každý mesiac riaditeľ RŠK predkladá na miestnom zastupiteľstve správu o stave RŠK o hospodárení,“ vysvetľuje starosta.

Politická (ne)kultúra v KDH

Poslanec Buocik sa pýta aj na politickú kultúru  kresťanských demokratov. „Ak voči predsedovi KDH Jánovi Figeľovi mala byť vyvodená politická zodpovednosť za niečo, čo nespôsobil (kauza Váhostav), tak voči bratislavskému krajskému predsedovi KDH Dušanovi Pekárovi by mala byť vyvodená minimálne politická zodpovednosť za hrubé porušenie jeho povinností ružinovského starostu,“ zamýšľa sa.

Hovorkyňa starostu Miroslava Plesníková však starostu bráni a tvrdí, že: „Zodpovednosť za svoje činy nesie ten, kto spreneveril peniaze, a to je predmetom vyšetrovania. Keď sa starosta dozvedel o tom, že zmizli peniaze, podal trestné oznámenie. Spreneveriť peniaze je morálna zodpovednosť človeka, ktorý ich spreneveril.“

- Reklama -