Košice: Tisíce ľudí opäť demonštrovali Za slušné Slovensko

0
Zhromaždenie Postavme sa za slušné Slovensko v Košiciach. (Autor: TASR)

“Dôvera v právny štát dosiaľ nebola obnovená. Iné východisko ako predčasné voľby momentálne nevidíme,” uviedol pre novinárov spoluorganizátor protestu Igor Kupec. Aktuálne zmeny vo vláde podľa neho nie sú zásadnou rekonštrukciou, o ktorej sa predtým hovorilo. “Tým, že došlo ku kozmetickým zmenám a že si tam presadli z jednej stoličky na druhú, to nie je odkaz pre verejnosť, že ten systém, ktorý tu funguje, sa zmení a že dôjde k nezávislému vyšetreniu vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a všetkých káuz, na ktoré Ján poukázal,” povedal.

Organizátori odhadli počet účastníkov na 10.000 až 13.000. Na pódiu pri Dolnej bráne vystúpili predstavitelia novinárov, učiteľov a študentov, ako aj matka zavraždenej Martiny Zlatica Kušnírová. Kritizovali pomery v štáte a vyjadrili nedôveru voči vláde i systému v štáte s potrebou zmien, ktoré by ju obnovili, vrátane predčasných volieb. Medzi požiadavkami zaznelo aj odstúpenie policajného prezidenta Tibora Gašpara a šéfa špeciálnej prokuratúry Dušana Kováčika. “Dosť bolo Fica!” či “Nestačí” skandoval dav k demisii premiéra Roberta Fica. 

Ľuďom sa cez listy prihovoril aj emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák či poradca prezidenta a bývalý predseda Ústavného súdu SR Ján Mazák.

V protestoch organizátori mienia pokračovať, dokiaľ podľa nich nedôjde k zásadným zmenám.

- Reklama -