Čo sa to v tom Ružinove deje? Zazneli vážne obvinenia: Opovrhovanie poslancami, nezodpovednosť. Starosta s nami nekomunikuje!

0
Dušan Pekár (Autor: TASR)
Poďme ale poporiadku. V polovici decembra minulého roka predložil ružinovský starosta Dušan Pekár miestnym poslancom na zastupiteľstve plán termínov zastupiteľstiev na rok 2017. Všetkých zaskočil, pretože posledných šesť rokov bol počet zasadnutí miestneho „parlamentu“ osem. Zastupiteľstvo totiž slúži poslancom na kontrolu, čo sa v Ružinove deje, ale aj občanom, ktorí sa ho môžu zúčastňovať, na priame otázky poslancom či starostovi. Poslanci s návrhom starostu nesúhlasili a prijali zmenu navrhnutého uznesenia tak, že si schválili deväť zastupiteľstiev ročne. Starosta toto uznesenie nepodpísal, a tým pozastavil jeho účinnosť. S poslancami si to nemohol ani vydiskutovať, pretože s nimi nekomunikuje a oni ho nemajú kde vidieť.

Je to absolútna ignorancia, nezodpovednosť až opovrhovanie, zaznelo 

Na mimoriadnom zastupiteľstve, zvolanom na základe žiadosti tretiny poslancov, na konci januára poslanci prelomili starostovo veto a trojpätinovou väčšinou uznesenie schválili v pôvodnom znení s deviatimi zastupiteľstvami. Najbližšie zastupiteľstvo po opakovanom schválení uznesenia malo byť 28. 2. 2017. Napriek platnému uzneseniu starosta, ktorého povinnosťou je zastupiteľstvá viesť, za čo aj berie časť platu, rokovanie poslancov nezvolal. Starosta Pekár nerešpektuje uznesenia vlastného miestneho zastupiteľstva. Na každom zastupiteľstve môžu o 17.00 vystúpiť aj občania, starosta týmto znemožňuje vystúpiť na zastupiteľstve aj občanom. „Z jeho strany je to absolútna ignorancia, nezodpovednosť až opovrhovanie uznesením schváleným poslancami, v ktorom navrhli deväť zasadnutí miestneho zastupiteľstva,“ hovorí poslankyňa v Ružinove Anna Reinerová.
 
Tu však narážame na dve rôzne videnia situácie. Dušan Pekár má na to totiž iný pohľad. „V zmysle zákona o obecnom zriadení zvoláva zastupiteľstvo starosta, zastupiteľstvo zasadá podľa potreby, najmenej však raz za tri mesiace. Zákon zároveň umožňuje poslancom požiadať o zvolanie zastupiteľstva, musí o to žiadať aspoň tretina z nich. Ja rešpektujem tieto ustanovenia,“ povedal Pekár.
 
Žiaľ, starosta si fakt, že on sa snaží a oni ho nevidia, nemá s poslancami kde vydiskutovať, lebo sa vzájomne akosi nevidia. Ako upozorňujú kuloárne viacerí z nich, nepríde na zastupiteľstvo a vzájomné stretnutia ani nechce. „Starosta s poslancami nekomunikuje! O mnohých vážnych veciach sa dozvedáme náhodou, časom, keď vyplávajú na povrch. O koľkých ešte ani nevieme? Komunikácia smerom k poslanom vôbec nefunguje,“ priznáva Reinerová.

Prišli o možnosť žiadať o eurofondy

Príkladom zistenia informácií „po termíne“ je  podľa nej: „Aj prípad straty možnosti uchádzať sa o granty, dotácie z eurofondov. O probléme sme neboli vôbec informovaní… Dozvedeli sme sa to náhodou po polroku.“ Ružinov vtedy vďaka nelegálnemu zamestnávaniu troch pracovníkov, respektíve pre nesplnenie zákonných povinností pri ich zamestnávaní, prišiel o možnosť žiadať o eurofondy na päť rokov… Problémov je ale viac. Podľa poslankyne je to neúnosné, nevhodné zahusťovanie – často na úkor zelene – obyvateľov okolitých domov bez riešenia dopravy či nedostatok miest v materských školách, čo trápi mnohé rodiny.
 
A prečo sa zasadnutie miestneho zastupiteľstva vlastne odkladá? Dôvodom je podľa niektorých poslancov uznesenie zastupiteľstva z novembra 2016, ktorým poslanci zaviazali starostu, aby predložil návrh na odvolanie členov predstavenstva CULTUS RUŽINOV, a. s., z dôvodu výsledkov kontroly miestneho kontrolóra, ktorý zistil 32 porušení zákona. Viac sme o tom písali TU
 
Ani jedno uznesenie starosta nerešpektoval, povinnosť predložiť návrh na odvolanie členov predstavenstva mal pritom vždy na najbližšie rokovanie miestneho zastupiteľstva. Reinerová to komentuje otvorene: „Predstavenstvo – vedenie CULTUS-u, menoval starosta z radu svojich blízkych….“ 
 
Pekár to však vidí inak. „Miestny poslanec, ktorý prejavil záujem byť členom predstavenstva CULTUS-u Ružinov, Ružinovského podniku verejnoprospešných služieb a robí nápor aj na niektorých riaditeľov našich ostatných organizácií, má záujem naplniť tieto svoje ambície. Výsledkom čoho bolo aj dané uznesenie,“ uzatvára starosta Dušan Pekár.
 
Ktorý poslanec? Nevieme, ale budeme informovať.
 
- Reklama -