Svet sa zbláznil, hovorí afgánsky lekár žijúci na Slovensku. Čo si myslí o nás a imigrantoch?

0
Obaidullah MIR, Afganec žijúci na Slovensku (Autor: Archív O. MIR)

Obaidullah MIR (alebo aj Obaid, tak ho skoro všetci volajú) sa narodil v Afganistane. Na pokojné časy v Kábule si živo spomína. Bol ešte dieťa. V krajine vládol mier a chodilo  tam  veľa  turistov – hlavne  Angličanov , Američanov  a iných  Európanov. „Vtedy  by  mi ani vo sne nenapadlo, že  budem niekedy žiť  v Európe a už vôbec nie na Slovensku,“ spomína. V škole sa učili  históriu  Európy,  dokonca čo-to sa dozvedeli aj o vtedajšom Československu. „Vedeli sme,  že   je  to  úspešný  socialistický  štát,  že   hlavným   mestom je Praha, že sa tam vyrába  spoľahlivá  technika,  dobré  topánky, a že  sú  tu  najväčšie  železiarne  v Európe,“ pokračuje v rozprávaní.  

Mladých chlapcov brali z ulíc, naložili ich na ruské gazíky a šup na vojnu

Pokojné obdobie v krajine vystriedal strach.  Sovietska intervencia v Afganistane (1979 – 1989) býva  prirovnávaná k vietnamskej vojne. Vojenský vpád sa uskutočnil na podporu prokomunistickej vlády v Afganistane v boji proti povstalcom. Ako si spomína na toto obdobie, vtedy ešte tínedžer Obaid? „Pamätám si  tanky, ruské GAZy ,  všade ruských  vojakov  so  zbraňami – Kalašnikov a PPŠ,  aspoň  tak  ich  volali.“  Nepokoje boli  všade  okolo  Kábulu. Vláda  povolávala ľudí do armády. Vojna trvala tri a pol  roka. Ak vôbec niekto prežil, tak potom mohol byť ďalšie tri roky s rodinou. Následne sa musel vrátiť  na výkon vojenskej služby. Mladých ľudí brali  z  ulíc bez  toho,  aby  o  tom čo i len tušili ich  rodinní  príslušníci. Naložili  ich na ruské gazíky a šup na vojnu,  veľakrát  rovno na front! Toto je jeden z podstatných dôvodov, prečo začiatkom 80. rokov došlo k migrácii veľkého počtu mladých Afgancov do susedného Pakistanu, Iránu a  odtiaľ  do Európy a Ameriky.  

Byť lekárom bol môj sen

Pred násilným naverbovaním do vojny ho zachránil jeho otec. Ten ho chcel uchrániť pred „naložením do ruského GAZ 66“, preto ho prihlásil na známe Afgánske vojenské gymnázium v Kábule. Už vtedy si bol istý, že sa chce stať lekárom. „Bol  to môj  sen,“ hovorí.  Po  nástupe na  vojenské  gymnázium na sebe tvrdo makal. Mal pred očami svoj cieľ – vojenskú medicínu. V tom čase bola len jedna istota – Afganistan potreboval  vojakov, bojovníkov, odhodlaných bojovať  proti  fundamentalistom.  „Samozrejme,  nemal  som  rád  fundamentalistov a ani  teraz  ich nemám  rád a bol  som odhodlaný  proti  ním  bojovať.  Len  v kútiku duše  som  veril, že raz aj tak budem  lekárom,“ priznáva Obaid.

Odchod na Slovensko

Písal sa 21. október 1985. Pre niekoho bežný deň, pre iného deň D. Po úspešnom absolvovaní  gymnázia získal 17-ročný Obaid vládne štipendium. Prichádza do bývalej Československej socialistickej republiky. Prvé mesiace v cudzej krajine pre neho neboli vôbec jednoduché. Po absolvovaní osemmesačného jazykového kurzu slovenského jazyka prišla odmena vo forme prijatia na Lekársku fakultu Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach. „Na Košice mám len dobré spomienky, boli to veľmi pekné časy,“ vyznáva sa. No ako sa hovorí, nič nie je také ružové, ako by sa spočiatku zdalo. Prišli aj ťažké a smutné chvíle. Najprv to boli problémy so slovenčinou či bezsenné noci nad knihami. Najviac ho však trápila vojna  v Afganistane  a jeho rodina vo vojnovej zóne. Listy od nich dostával raz za mesiac, niekedy aj za dva mesiace. Po skončení medicíny uvažoval o návrate do rodnej vlasti. Čo ho odradilo? „Bohužiaľ v tom istom roku, sa k moci dostali tí fundamentalisti,  s ktorými  som nebol  nikdy  kamarát, a proti  ktorým  sme   bojovali. Moji rodičia, bratia, celá rodina museli  tiež  opustiť  Afganistan a  emigrovali  do  Pakistanu. V  Afganistane  nastala   občianska vojna.  V roku 1994  prišiel  pekelný  nástup Talibanu, ktorý trval dlhých osem rokov,“ rozpráva Obaid. To bol dôvod, pre ktorý sa rozhodol zostal na Slovensku. Pracovnú kariéru začal v Nemocnici s poliklinikou v Rimavskej Sobote. Priznáva, že to bolo pre neho veľmi ťažké obdobie. O svojej rodine nemal žiadne informácie a do Afganistanu sa tiež nemohol vrátiť, lebo by podľa jeho slov pre neho znamenal istú smrť.  Azylový proces nebol, prekvapujúco, zložitý.  Obaid hovorí, že najprv mu víza len predlžovali. Po čase však požiadal o azyl, ktorý mu úrady hneď udelili, nakoľko poznali celý jeho príbeh.

Slovensko mám rád

Medzitým  sa  oženil so  svojou  kolegyňou. „Narodila sa nám dcérka  a  o pár rokov aj syn. Potom  som už  neuvažoval   o návrate  do Afganistanu. Slovensko sa  stalo  mojím domovom,“ vysvetľuje dôvody, prečo sa rozhodol usadiť sa na Slovensku. Doteraz pracuje ako lekár a zároveň aj podniká. Zamestnáva približne 20 zamestnancov. Hovorí, že na Slovensku sa cíti dobre. Vyhovuje mu slovenská kultúra, zvyklosti  aj kuchyňa. Dokonca si obľúbil aj národné jedlo Slovákov – bryndzové halušky. „Neviem  si  už predstaviť  žiť  niekde  inde, mám  rád  Slovensko a Slovákov.   

Angažuje sa v politike

Zaujíma sa o veci verejné, o osud  Slovenska a aj o ľudí  žijúcich u nás. Takto vysvetlil svoje angažovanie sa v politike. Je členom predsedníctva hnutia Daniela Lipšica NOVA. Tiež je predsedom kultúrno-spoločenského združenia Zväzu Afgancov na Slovensku (ZANS). Členmi ZANS sú občania Slovenska afganského pôvodu alebo štátni príslušníci Afganistanu s trvalým pobytom na území SR. Poslaním ZANS je aj ochrana práv a slobôd svojich členov pri rešpektovaní práv a slobôd ostatných občanov a pri rešpektovaní našich zákonov. Cieľom združenia je predstavovať Afganistan a afganskú kultúru slovenskej spoločnosti a upozorňovať svetovú verejnosť na afganskú katastrofu odohrávajúcu sa za posledné desaťročia. Obaid hovorí, že väčšina  Afgancov  žijúcich  na Slovensku, ale  aj  v Českej republike, sú  vysokoškolsky vzdelaní, úspešní  lekári , inžinieri a podnikatelia. Žijú tu  a úspešne  pôsobia na  Slovensku či v Česku. „Tvoria  hodnoty a predstavujú prínos pre  spoločnosť, preto  som na nich patrične hrdý.“

Obavy Slovákov a Čechov z imigrantov chápem

Problémy,  ktoré  v poslednom čase sužujú  Európu a celý svet (masívny presun ľudí z jedného kontinentu na druhý) opísal slovami – „som z toho v šoku, svet sa zbláznil“. Hovorí, že obavám Čechov a Slovákov z migrantov plne rozumie. Podľa neho je strach dôsledkom neznalosti problémov tejto skupiny ľudí.  Okrem toho vidí problém v „dezinformáciách, ktorých je dnes v médiách, žiaľ, toľko, koľko ich nebolo ani za čias komunizmu“. V tejto súvislosti tiež poukázal na postoje niektorých politikov, ktorí „sa snažia byť populárni aj na úkor veľkej životnej tragédie tých chudákov“.

Pohľad imigranta na imigrantov

Čo teda máme s imigrantmi robiť? „Nie, nie  som  zástancom nelegálnej imigrácie alebo toho, čo sa  teraz deje, len sa snažím byť objektívny,“ vysvetlil svoj postoj. Pokračuje, že riešením určite nie je prijatie všetkých imigrantov, ktorí sa snažia v Európe zostať, ale riešením nie je ani to, že ich všetkých odmietneme. Nepáči sa mu, keď sa niekto k utečencom správa ako  k zvieratám a  predstavuje ich  tunajším ľudom ako  „potenciálne  nebezpečenstvo, chorobu a parazitov“.  Podľa neho majú negatívny postoj ľudí voči utečencom na svedomí predovšetkým médiá. „Potom sa  nečudujme,  keď sa bežný Čech alebo Slovák bude správať nedôstojne k  imigrantom, ktorých  vôbec  nepozná a nevie si ani predstaviť  ich smutné  životné príbehy,“ dodal.  

Obaid hovorí, že imigrácia vždy bola, je a bude veľkým prínosom pre spoločnosť, pretože je historickou súčasťou rozmachu  veľmocí. Ako príklad uviedol Spojené štáty americké. USA a štáty západnej Európy neodmietajú  imigrantov, lebo „vedia o  ich ekonomickom  prínose, sú si vedomé, že napomohli rastu ich  vyspelých ekonomík, a zároveň aj zvýšeniu životnej úrovne miestneho obyvateľstva“. Myslí si, že do imigrantov je potrebné aspoň rok či dva investovať, aby sa naučili jazyk a  zvyklosti nového prostredia. Oni sa potom odvďačia tým, že budú pracovať, platiť  dane a rešpektovať  zákony. Je presvedčený o tom, že rešpektovanie zákonov je u imigrantov dvakrát silnejšie ako  u domáceho obyvateľstva a snaha v práci je podľa neho tiež silnejšia u imigranta ako u domáceho. Samozrejme, kto nemá záujem o integráciu do spoločnosti, treba ho poslať tam, odkiaľ prišiel.

Migrácia sa týka každého z nás

To, čo sa  deje v krajinách, odkiaľ migranti prichádzajú, už  nie je podľa Obaida len problémom daného regiónu a „tých chudákov, ktorí prišli  o všetko, ale  je to už problém celého  sveta , teda  aj  Európy a nás  všetkých“.  Podľa neho je nevyhnutné zaoberať sa skutočnými príčinami, prečo sem títo ľudia  prišli a   čo sa   vlastne v ich domovine  deje. Pokračuje, že v Iraku, Sýrii aj Líbyi bol donedávna relatívny pokoj. Ľudia tam na seba  nehádzali bomby a neutekali odtiaľ.

My, bežní smrteľníci ani netušíme…

Hlavný protagonista tohto príbehu sa podelil o svoju osobnú skúsenosť so situáciou v jeho rodnej krajine. „Už 13 rokov celý svet bojuje v Afganistane proti  terorizmu. A výsledok?“ pýta sa.  „Je tam pomaly horšia bezpečnostná situácia, ako bola pred 13 rokmi. Toto viem potvrdiť aj z osobných skúseností, pretože mi tam žije najbližšia rodina  a chodím tam aj osobne aspoň raz-dvakrát do roka,“ odpovedá. Pokračuje na príklade Iraku. „Proti  teroru v Iraku sa bojovalo 8 rokov a skončilo to katastrofou. Neviem, či bude  Irak  vôbec  ešte  na  mape  sveta!“ zamýšľa sa. „Niekedy mám, žiaľ, taký pocit, že  svet  skutočne tieto problémy  nechce  riešiť, len to odkladá. Alebo je  za tým niečo, čo my, bežní smrteľníci, vôbec netušíme,“ ukončil svoje rozprávanie Afganec žijúci na Slovensku Obaid MIR.   
                          

- Reklama -