Strhne sa v Bratislave mela? V jeden deň, kúsok od seba budú stáť odporcovia islamizácie a účastnici koncertu na podporu imigrantov

0
Protest proti imigrantom v Bratislave (Autor: Marek Kravjar)

Výzva k ľudskosti je iniciatíva, ktorá vznikla po tragickej udalosti, keď sa v Rakúsku v dodávke udusilo 71 utečencov. Vyzýva vládu, aby podnikla kroky, ktoré pomôžu zmierniť bremeno krajín, ktoré najviac čelia migračnej kríze. Teraz sa výzva presúva z virtuálneho priestoru do verejného. Účasť na koncerte potvrdili na Facebooku stovky jej podporovateľov.

Možno príde aj prezident

Zajtra sa na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave o 16.00 hod. uskutoční koncert na podporu migrantov, ktorý má poukázať na to, že tolerancia má v spoločnosti miesto. Okrem koncertu, na ktorom vystúpia známe slovenské kapely bez nároku na honorár, bude prebiehať aj humanitárna zbierka. Organizátori tiež chcú, aby mesto bolo vyzdobené symbolmi výzvy, čo má poukázať na jeho otvorenosť. Okrem umelcov sa má na podujatí zúčastniť aj primátor  hlavného mesta Ivo Nesrovnal a môžno príde aj prezident Andrej Kiska. Počet potvrdených zúčastnených je na sociálnej sieti vyše dvetisíc, pozvaných ich bolo päťtisíc. Ako nám potvrdila Natália Tomeková z Nadácie otvorenej spoločnost, na pódiu by sa mali ukázať okrem známych skupín ako Para či Korben Dallas aj herec Juraj Kemka či spisovateľ Michal Hvorecký. „Akciu bude otvárať primátor Ivo Nesrovnal. Určite však nevystúpia žiadni politici. Možno sa však niektorý z nich ukáže, ale len v rámci publika,“ povedala Tomeková.

Plná dôvera v políciu

Koncert nesie dobré posolstvo – nezatvárať pred utečencami oči, prejaviť im solidaritu a empatiu. V inom duchu sa bude niesť ďalšia akcia, ktorá sa bude konať presne v ten istý deň a začne sa o hodinu skôr, tiež na území Starého Mesta. Je to protest proti islamizácii, na ktorom sa očakáva prítomnosť pravicových radikálov. Títo protestujúci sa presunú od Hlavnej stanice na námestie SNP. Od koncertu ich ideových odporcov ich teda budú deliť iba cca 300 metrov.  Pri rovnakom pochode v júni došlo k výtržnostiam, kvôli ktorým museli dokonca zrušiť medzinárodné cyklistické preteky.Účastníci pochodu dokonca atakovali arabskú rodinu s detským kočíkom.  Desiatky zúčastnených vtedy zadržala polícia. Boli sme preto zvedaví, či sa organizátori koncertu neboja konfliktu s extrémistami. „Konflikty neočakávame. Poriadok na našom podujatí bude monitorovať štátna a mestská polícia, v ktorú máme plnú dôveru,“ odpovedal na otázku PL.sk jeden z organizátorov a zakladateľov Výzvy k ľudskosti Martin Dubéci.

Za všetko môže Amerika

Alternatívna cesta, ktorá protest proti islamizácii  vymyslela,  vystupuje aj proti imperializmui USA. Ako tvrdia aj na svojej facebookovej stránke, netreba zabúdať na to, že spúšťačom imigračnej krízy je imperializmus USA. „Len spoločne s vami môže Slovensko zažiť druhú masovú demonštráciu národných síl proti islamizácii Európy!“ apelujú na svojich fanúšikov. Tých je aktuálne na facebookovej stránke akcie nahlásených dvetisíc, pozvaných však 10-krát viac a štyrikrát viac, ako má koncert Výzvy k ľudskosti. Ako Alternatívna cesta spomína, ide už o druhý pochod. V súvislosti s jeho možnou problémovosťou a stretmi s odporcami sme oslovili aj samotnú Alterantívnu cestu a čakáme na ich vyjadrenie. Účastníci pochodu sa potom chystajú z Bratislavy do Malaciek, kde vyrástli stany pre utečencov, ktoré sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka len súčasťou cvičenia. V Malackách o tom, že extrémisti sa chystajú pochodovať aj sem, vedia. Väčšie obavy však nemajú. „Pripravená bude mestská aj štátna polícia. Veríme v to, že chcú a budú ochraňovať slušných ľudí a verejný majetok,“ uviedla pre PL.sk hovorkyňa mesta Ľubica Pilzová. Informácie o počte Malačanov, ktorí by chceli extrémistov podporiť, však nemá.

Odborník očakáva “prúser”

Akcia sa bude konať v mestskej časti Staré Mesto. Nemajú aj oni obavy z prípadných konfliktov alebo z vyčíňania extrémistov? „ Poučili sme ich, že za všetko nesú trestnoprávnu zodpovednosť oni sami a aby sa zdržali nenávistných výrokov. Pevne verím, že to aj dodržia,“  vyjadrila sa pre PL.sk na margo radikálov hovorkyňa mestskej časti Nora Gubková. Ako uviedla, právo zhromaždiť sa im nemohli uprieť, no bola by rada,  keby existovala možnosť pred nahlásením zhromaždenia organizátora preveriť. Takto by hneď vedeli, o koho ide. A aké hrozí riziko z hľadiska bezpečnosti pre účastníkov? Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka je chyba jednoznačne na strane organizátorov a kompetentných jednotlivých inštitúcií. „Nemali pristúpiť k tomu, aby došlo ku kolízii takýchto dvoch protipólov. Z toho nemôže nič dobré vzniknúť. Zase je to len obrovská práca pre políciu,“ odpovedal nám Zábojník, na čej strane je chyba. „Opäť sa to môže skončiť hrubým nedostatkom alebo „prúserom“,“ uviedol. Polícia je však podľa neho len na konci rovnice, avšak  verí, že sa už pripravila a poučila, uviedol na margo toho, ako by mali muži zákona postupovať. Oslovili  sme aj políciu s otázkou, ako sú priravení na zajtrajšie akcie. „Tak ako aj v prípade predošlého, v minulosti ohláseného verejného zhromaždenia, tak aj priebehu sobotňajšieho verejného zhromaždenia ho bude polícia monitorovať. V prípade ak by sa odklonilo od svojho účelu, polícia bude postupovať v súlade so zákonom. Hlavným cieľom policajtov zaradených do pripravovaného bezpečnostného opatrenia je ochrana života, zdravia, majetku občanov aj verejného poriadku,“ odpovedal nám Michal Szeiff, hovorca KR PZ v Bratislave.

 

- Reklama -