Návrat ku koncertu za ľudskosť. Čo hovoria jeho organizátori a účastníci na Fica, utečencov a radikálnych pravičiarov? Čítajte

0
Verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová na akcii Výzvy k ľudskosti (Autor: Radka Turoňová)

Bezproblémovejší priebeh akcie si organizátori azda ani nemohli želať. Panovali totiž obavy z Protestu proti islamizácii, ktorý prebiehal súbežne s koncertmi Výzvy k ľudskosti. Cestou na akciu smezahliadli skupinku prívržencov Ľudovej strany Naše Slovensko, ktorí postávali na Námestí SNP. Všadeprítomní policajti však svoju úlohu zvládli.

Nesrovnal proti primitivizmu

Úvod podujatia patril bratislavskému primátorovi Ivovi Nesrovnalovi, ktorý povedal, že koncert je signálom tým, ktorí to potrebujú za hranicami, ale aj dovnútra, k Slovensku. „Bratislava bola vždy multikultúrnym mestom,“ vyhlásil primátor. „Bratislavčania majú srdce na správnom mieste a nie je im ľahostajný osud bezbranných ľudí,“ povedal pre PL.sk  Nesrovnal. Vzhľadom na to, že o kúsok ďalej prebiehal aj Protest proti islamizácii, opýtali sme sa ho, čo si o príchode extrémistov myslí. „Na jednej strane máme demokraciu, na strane druhej odmietam akékoľvek prejavy násilia, primitivizmu a xenofóbie,“ ohradil sa primátor voči nenávistným prejavom, aké môžu od skupinky vyjadrujúcej svoju nevôľu voči utečencom vzísť. Po príhovore primátora sa akcia začala príznačne – koncertom dcéry utečenky.

Poliačik: Odmetnuť kvóty je v poriadku

Na pódiu sa vystriedalo medzi koncertmi niekoľko hostí. Nechýbali napríklad zástupcovia združení Človek v ohrození či MAGNA, ktoré pomáhajú utečencom, či už zbierkou základných vecí uľahčujúcich aspoň trochu život migrantom, alebo priamo na srbsko-maďarských hraniciach. Na pódiu vystúpila aj ombudsmanka Jana Dubovcová, ktorá sa potešila z toho, že sa ocitla v slušnej spoločnosti. „V ťažkých časoch platí jediný zákon, a to zákon človečiny,“ apelovala na prítomných verejná ochrankyňa práv.  Na podujatí sa medzi divákmi ukázal aj Martin Poliačik, poslanec za SaS. „Záujem je prekvapivo veľký a narastá,“ pozitívne zhodnotil záujem o Výzvu k ľudskosti. „Na Slovensku je dostatočný počet ľudí, ktorí sú ochotní pomáhať,“ doplnil. Čo si myslí o radikáloch, ktorí v ten istý deň pochodovali, aby poukázali na to, že utečenci nie sú u nás vítaní, a o význame podobných protestov? „Jediným ich významom je šíriť nenávisť a strach, ktorý nie je opodstatnený. Situácie ako tieto len ukazujú, aké myšlienkové prúdy driemu v spoločnosti a ako silno ich dokáže takáto kríza vyhrotiť,“ povedal pre PL.sk  Poliačik. Zaujímalo nás aj to, aký má názor na postoj vlády najmä v súvislosti s odmietaním povinných kvót.  „Odmietnuť kvóty je v poriadku, pretože rozhodovacie kompetencie majú ostávať v rukách členských štátov. Čo však nie je v poriadku, je to, že vláda nehovorí, akým spôsobom chceme dobrovoľne pomôcť. Aké máme kapacity a čo môžeme urobiť. Nie je v poriadku povedať, že sme solidárni a nič pre to neurobíme,“ vyjadril sa na adresu vlády.  „Strach z niečoho cudzieho je prirodzený a je normálnou súčasťou spoločnosti. Zodpovednosťou mienkotvorných ľudí je však vysvetľovať a uvádzať pravdivé informácie, nezľahčovať ich, ale ani nestrašiť a nevytvárať paniku,“ odpovedal na otázku, či len strach z neznámeho môže byť dôvodom na extrémistické správanie určitej skupiny obyvateľstva.

Martin Poliačik na koncerte za ľudskosť

Poslanec SaS Martin Poliačik

Som emigrant a nehanbím sa za to

Na pódiu dostali priestor viacerí ľudia z rôznych oblastí, ktorí mali k téme čo povedať. Spestrením bol napríklad aj príchod kňaza, rabína a evanjelickej farárky. „Keby sme Bohu rozumeli, neodmietali by sme utečencov,“ odznelo z úst evanjelickej farárky Anny Polckovej. Prišiel aj afganský lekár žijúci a pracujúci v Rimavskej Sobote Obaidullah Mir, ktorý povedal: „Som emigrant a nehanbím sa za to. Pretože za to nemôžem. Ale bojím sa nálad, ktoré na Slovensku sú,“ vyznal sa lekár a ľudia mu tlieskali. Úsmev na tvárach mnohým vyčaroval aj herec  a šoumen Juraj Kemka. „Cestou cez SNP som počul nejaké zvieracie pazvuky,“ zabával publikum, potom však zvolal: „Nebudeme sa báť!“ V publiku sme zahliadli napríklad aj Daniela Krajcera, bývalého ministra kultúry, či analytika Eduarda Chmelára. Prezident Andrej Kiska napokon nedorazil. Okrem vystúpenia hostí sa na pódiu čítali aj listy. Jeden bol napríklad aj list od dalajlámu. „Musíme na seba prevziať časť kolektívnej zodpovednosti a pomôcť riešiť koreň problémov, ktoré viedli k dnešnej situácii a ktoré sme spôsobili  my ľudia,“ odkazuje dalajláma. Ďalší list, záverečný, bol od sýrskej študentky,  ktorá študovala na Slovensku, a ktorá určite vie, o čom hovorí. Odkazuje nám, že si máme vážiť mier, ktorý tu máme.

Herec Juraj Kemka

Publikum zabával Juraj Kemka

Pekný biely deň je nehoráznosť

Spoluorganizátor podujatia a spoluautor Výzvy k ľudskosti  Ján Orlovský je spokojný. „Neviem odhadnúť účasť, ale som spokojný s tým, že sa to zaobišlo bez provokácií účastníkov pochodu. Je pozitívne, že ľudia, ktorí držia tradíciu otvoreného a kozmopolitného mesta, sa dokážu  takto ukázať spolu. Chcú tak aj ukázať, že mesto nemôže byť obsadzované prvkami, ktoré sú v zásade nepriateľské voči všetkému, čo je iné ako my.“  Na Protest proti islamizácii má svoj názor.  „Ak začneme riešiť veci len z pozície strachu, tak sa ďaleko nedostaneme. Pre mňa je pozdrav pekný biely deň absolútne neakceptovateľný v 21. storočí. Nemôžeme hľadať medzi nami rozdeľujúce hranice, ale, naopak, musíme hľadať tie momenty, ktoré nás spájajú,“ prezradil pre PL.sk.  „Strach plodí rôzne konšpiračné teórie. Preto je to dôležitá úloha pre oficiálnych predstaviteľov krajiny, verejných a kultúrnych činiteľov, aby ho rozpúšťali, ale reálne podloženými číslami o tom, čo dokáže krajina zvládnuť,“ dodal. Opýtali sme sa ho aj to, aký má názor na postoje Roberta Fica. „ Počiatočný postoj, ktorý podnecoval pocit strachu a neistoty, sa už snaží korigovať. Myslím si, že jeho rétorika sa ešte upraví, len škoda, že prichádza neskoro,“ myslí si Orlovský.  „Na začiatku 21. storočia prešlo touto krajinou niekoľko tisíc utečencov z Čečenska alebo Bosny a Hercegoviny a nikto si to ani nevšimol. Teraz tu máme 400 ľudí a robíme z toho obrovskú aféru,“ nechápe organizátor.  A čo hovorí na postoj predstaviteľov V4 ohľadom odmietania kvót? „Neviem, či je to výsledkom vážnych obáv, či to zvládneme, alebo je to súčasť predvolebných kampaní. Možno sme sa len nenaučili vnímať Európu ako celok. Stále túto situáciu vnímame tak, že tento „prúser“ zavinilo Nemecko, tým, že otvorilo hranice a nevie, čo s tým,“ dodal. „My sme ponúkli len dve veci – občiansku kapacitu ľudí určených na výpomoc a ponuku vláde sadnúť za spoločný stôl s tým, že  toto sú naše a toto vaše kapacity. Je to ako pri požiari v obci – buď sa budeme pozerať na hasičské autá alebo sa ako obyvatelia zomkneme a pôjdeme spoločne pomôcť,“ uzavrel Orlovský.

Akcia sa zaobišla bez akýchkoľvek konfliktov.

- Reklama -