Lži a nezmysly o Ukrajine: Mediálne ich šíria všetky strany, dokazuje prieskum

0
Proruská demonštrácia v Donbase (Autor: SITA)

Materiál, s ktorým Michail Fedotov v Budapešti predstúpil pred účastníkov novinárskej konferencie Rusko – Európa, ukazuje hlboký problém dnešnej žurnalistiky, teda propagandu, spolitizovanie a úplne chýbajúce overovanie informácií z viacerých zdrojov. Ako upozornil, aj toto je prejav hybridnej vojny…

Konfrontácie

Podľa Michaila Fedotova, ktorý pripravoval prieskum pre Paneurópsku vysokú školu v Bratislave, ktorá sa zaoberala relevantnými informáciami v médiách o Rusku a Ukrajine, je situácia značne neprehľadná. Na väčšine konferencií dokonca dochádza ku konfrontáciám medzi ukrajinskou a ruskou delegáciou.

„Ako definovať fingované spravodajstvo? Neexistuje na to metodológia. Asi by sme ani nemali používať tento termín, ktorý je už sám o sebe propagandou. Podľa kolegu z BBC, s ktorým som sa stretol na konferencii vo Viedni, by mal byť každý špecifický materiál z novín analyzovaný a potom prípadne dementovaný pre podfuk. To je teda to, čo robíme u mňa na fakulte na Slovensku. Sústredili sme sa na editorov televíznych novín, ako obstoja v princípoch objektivity,“ komentoval Fedotov na prednáške.

Nadnárodný prieskum

Na účely prieskumu použili tri médiá. Ruskú štátnu televíziu, európsku EuroNews, teda správy vysielané v ruštine, a ukrajinský televízny kanál. „Začali sme 13. septembra a pokračovali až do 26. septembra každý deň v týždni – vykonali sme analýzu týchto troch kanálov zaoberajúcich sa rovnakou tematikou. Ide o udalosti na východnej Ukrajine. Začal som sa týmto veľmi zložitým prieskumom sám zaoberať. Hlavná je analýza obsahu, štruktúry a sémantiky, konceptuálna a naratívna analýza. Všímame si nielen jazyk, ale aj vizuálne symboly. Používame audiovizuálnu analýzu novín, výskumy z Berlína a tiež z Kolumbijskej univerzity. Zatiaľ sme tento prieskum nedokončili, ale môžem sa s vami podeliť o niektoré výsledky,“ prezentoval Fedotov.

Aspoň dva zdroje? Nie tak úplne…

Parlamentné listy dostali možnosť nahliadnuť do výsledkov. Celkovo prieskum využil 54 materiálov, osemnásť z každého sledovaného média. „Sú rešpektované dobre známe princípy žurnalistiky, teda potvrdzovanie z niekoľkých nezávislých zdrojov?“ pýta sa Fedotov. „Ak je informácia sprevádzaná aspoň dvoma zdrojmi, je to pozitívne kritérium.“ V ruskej štátnej televízii sa našlo 14 porušení z uvedených 18. V EuroNews 8 z 18 a v ukrajinskej televízii 6 z 18. „Ďalšou zásadou je dávanie príležitosti odlišným pohľadom, čo je kritérium dôvery. Prekvapivo v každom z troch zdrojov sme našli desať chybných odkazov z 18.“ Je zrejmé, že strany si nemajú čo vyčítať…

Únia aj Ukrajina majú problém

Ruský kanál sa odvoláva na chybné zdroje v troch prípadoch z 18, EuroNews v piatich. „Neautentické videosekvencie“, teda napríklad neprepojenie, nekorešpondencia medzi obsahom a obrazom bola najmenšia v prípade ruskej televízie – 6 z 18, nasleduje ukrajinská televízia s desiatimi obsahmi a najhoršie je v tomto smere „skóre“ EuroNews s dvanástimi chybnými odkazmi z celkových 18 sledovaných.

Prítomnosť ideológií v novinárskych útvaroch je alarmujúca. Najhoršie je na tom ukrajinská televízia, kde boli všetky vybrané vzorky, teda všetkých 18 materiálov, spolitizované. EuroNews na tom tiež nie je najlepšie – so 14 spolitizovanými materiálmi sa nemá čím chváliť. Najlepšie v tomto porovnaní skončila ruská štátna televízia, čo iste prekvapí mnohých oponentov, ale opäť to nie je žiadna sláva – 12 „politicky sfalšovaných“ reportáží a spravodajstiev z celkových 18 sledovaných.

Manipulatívna obrazovka

„V týchto 54 materiáloch máme teda zavádzajúce správy,“ hodnotí na záver Michail Fedotov. „Naša úloha nebola zameraná na formálnu výpoveď. Ale môžeme to tak urobiť v budúcnosti. Vidíme tu však rastúce tendencie v žurnalizme, že televízne stanice nerešpektujú klasické novinárske štandardy. V dôsledku zostrenia situácie medzi Európou a Ruskom sa stali médiá na oboch stranách propagandou, a to zvlášť v televízii. Televízia je totiž veľmi manipulatívne médium verejných informácií,“ uviedol varovne Fedotov z bratislavskej Paneurópskej vysokej školy.

- Reklama -