Iba sto utečencov pre Slovensko a aj to iba kresťanov? Spýtali sme sa samotných cirkví a vypočuli si aj slová o obozretnosti

0
Ilustračná fotografia (Autor: SITA)
Rímskokatolícka cirkev, Evanjelická cirkev augsburského vyznania aj gréckokatolícka cirkev sa vo svojich vyjadreniach pre ParlamentnéListy.sk zhodujú, že kresťania by utečencom mali pomáhať. Podľa hovorcu Konferencie biskupov Slovenska Martina Kramaru je medzi utečencami „veľké množstvo mužov a žien, ktorí si svoje utrpenie nezavinili, a je potrebné sa ich zastať“.
 
Súhlasné stanovisko vyjadrila aj tajomníčka pre mediálnu komunikáciu Generálneho biskupského úradu Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania Edita Škodová, ktorá považuje pomoc pre tých, ktorí utekajú pred prenasledovaním a vraždením v ich krajine, za našu kresťanskú povinnosť. Hovorca gréckokatolíckej Prešovskej archieparchie Ľubomír Petrík (pozn. Petrík je iba hovorcom archieparchie, nie celej gréckokatolíckej cirkvi na Slovensku) zas veriacich vyzýva, aby vnímali utečencov ako našich blížnych, a teda ako samého Ježiša Krista.

Robí Slovensko dostatočne veľa?

Petrík sa však necíti byť kompetentný hodnotiť, či Slovensko robí pre pomoc utečencom dostatočne veľa. Kramara ale priznáva, že pred Slovenskom stojí výzva, aby pre utečencov spravilo viac ako doteraz. Súčasný prístup štátu však hovorca konferencie biskupov pripisuje obmedzenej skúsenosti Slovenska v tomto smere: „Dalo by sa povedať, že mnohé zo vzniknutých situácií sú pre nás celkom nové. Sme teda ešte len vo fáze nadobúdania skúseností,” tvrdí Kramara.
 
Za pravdu mu fakticky dáva aj evanjelická strana, podľa ktorej sa na obmedzenej pomoci nášho štátu podieľa aj to, že mnohí Slováci žijú v ťažkých sociálnych podmienkach. Podobne ako vedenie katolíkov aj evanjelická cirkev si myslí, že pre utečencov by sa dalo spraviť viac. „Ponúkaná pomoc utečencom je iba kvapkou v mori,“ konštatuje Škodová. Pritom však dodáva, že „je predovšetkým dôležité riešiť problémy tam, kde vznikajú, aby ľudia nemuseli utekať zo svojej domoviny“. 

Mali by sme byť obozretní

Na otázku Parlamentných Listov, či máme byť pri prijímaní utečencov obozretní, hovoria všetky cirkvi jasné áno. Pri dlhodobej integrácii treba podľa hovorcu KBS zobrať do úvahy viacero relevantných okolností. Za pravdu mu opäť dáva Škodová, ktorá považuje za prospešné, keď naše orgány zvažujú i možné bezpečnostné riziká. „Potrebná je aj opatrnosť, aby túto pomoc niekto nezneužil,“ myslí si tajomníčka. „Vždy máme byť obozretní… potrebujeme napr. dbať na dobro a ochranu našich detí, rodín, ale zároveň neumenšovať lásku k blížnym,“ tvrdí zas hovorca gréckokatolickej archieparchie. 
 
Rovnako ako Petrík aj Škodová a Kramara jedným dychom zdôrazňujú, že byť obozretnými neznamená utečencom vôbec nepomôcť. „Prenasledovaným rodinám by sme chceli poskytnúť kresťanské zaopatrenie a pomôcť im pri ich integrácii do našej spoločnosti, aby sa stali jej platnými členmi,“ uzatvára svoje vyjadrenie Škodová. 
 
- Reklama -