Pente sa zapáčil český mediálny trh. Po počiatočnom otáľaní predsa len preberá najväčšie české regionálne noviny

0
Jaroslav Haščák vedúci organizačnej zložky spoločnosti Penta Investments Limited (Autor: SITA)

Penta preberie najväčšie české regionálne noviny Deník a tlačiarne Novotisk a zároveň získa aj 51-percentný podiel v spoločnosti Astrosat Media (vydavateľ časopisov Týdeník Květy, Vlasta, Story, Tv magazín a National Geographic Česko), ďalej 70-percentný podiel v spoločnosti Česká distribuční, 35 percent v distribučnej firme PNS a 30 percent v digitálnej mediálnej agentúre AdActive. Kúpnu zmluvu však musí ešte schváliť protimonopolný úrad.

Penta sa do biznisu spočiatku nehrnula

„Skupina VLP je druhá najsilnejšia vydavateľská skupina na českom trhu, kde vydáva 71 regionálnych denníkov. Nemecký mediálny koncern uviedol, že VLP predal zo strategických dôvodov a sústredí sa na svoje aktivity v Nemecku a Poľsku. O rokovaní Penty s nemeckou rodinou Diekmanncov, ktorá ovláda mediálny koncern Verlagsgruppe Passau, sa na trhu špekulovalo už niekoľko mesiacov,“ píše portál Konzervativnyvyber.sk. Penta vo VLP podľa informácií MF DNES niekoľko mesiacov robila audit jednotlivých titulov aj hospodárenia. K finálnemu podpisu kúpnej zmluvy však došlo až dnes.

Najprv si ošetrili Slovensko

Predajnú cenu ani jedna zo strán neuviedla. Konzervativnyvyber.sk píše, že pôvodne sa hovorilo asi o 70 až 90 miliónoch eur, ale podľa niektorých zdrojov z okolia Penty to nakoniec bolo menej. Penta svoj zámer vstúpiť do médií naznačila už v minulom roku. Vzápätí kúpila niekoľko mediálnych firiem na Slovensku, napríklad 7 PLUS, TREND Holding či podiel v spoločnosti Petit Press, ktorý získala od nemeckej mediálnej skupiny Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft. Tá sa postupne stiahla z českého aj slovenského trhu. Už v roku 2013 predala spoločnosti Agrofert Andreja Babiša vydavateľstvo MAFRA, pod ktoré patria aj iDNES.cz a MF DNES.

- Reklama -