Penta žaluje Denník N za komentár o zdravotnej poisťovni Dôvera. Štefan Hríb to považuje za nebezpečné popretie slobody slova

0
Jaroslav Haščák vedúci organizačnej zložky spoločnosti Penta Investments Limited (Autor: SITA)

Čikovský sa vo svojom komentári na tému Prečo sa Pente oplatí vlastniť malú zdravotnú poisťovňu zamyslel nad tým, prečo je pre Pentu vlastníctvo Dôvery z finančného hľadiska zaujímavé. Jedným z dôvodov je podľa neho možnosť „vyťahovať” z poisťovne pomerne veľké finančné sumy “mimo oficiálneho zisku”. Penta tvrdí, že poisťovňa žiaden zisk nemá a ani z nej ani žiadnym iným spôsobom peniaze nevyberá. A tiež nesúhlasí s konštatovaním, že „polovicu Dôvery vlastnil Juraj Široký a známi okolo Roberta Fica“.

Penta za tieto výroky žiadala od Denníka N ospravedlnenie. „Podmienkou uverejnenia opravy je, že vydavateľ uverejnil nepravdivé tvrdenia. V tomto prípade k tomu podľa nás nedošlo, za tvrdeniami si stojíme,“ uvádza sa v stanovisku Denníka N.

Reakciu Denníka N na žalobu zo strany Penty si môžete prečítať TU

Žalovať médiá za to, že píšu nepríjemné veci o pozadí biznisu, je…

Portál .týždeň uvádza odôvodnenie žaloby právnika Penty Martina Škublu: „Článok je uvedený v časti ‚Komentáre‘, avšak autor v ňom nevyjadruje len svoj názor, ale uvádza v ňom skutkové tvrdenia, ktoré sú samy osebe prezentované ako kategorické a nesporné fakty. Takýto spôsob spracovania skutkových tvrdení je v rozpore s etickými pravidlami žurnalistiky.“ „Žalovať médiá za to, že píšu nepríjemné veci o pozadí biznisu, aj keď sa môžu v detailoch mýliť, je popretím slobody slova a podrývaním hodnôt Novembra,” hovorí k tejto kauze šéfredaktor .týždňa Štefan Hríb. „Prípad s Dôverou je toho smutnou ilustráciou,” uviedol.

Prečo žalujú len Denník N?

To, že polovičným vlastníkom poisťovne Dôvera je v skutočnosti Juraj Široký, ktorý sa skrýva za schránkovú firmu Prefto, písali v SME aj v Trende, no Penta za to žaluje len Denník N. Šéfredaktorka SME Beata Balogová žalobu kritizuje, za podobnými článkami v SME o Dôvere si stojí. Pripomeňme, že Denník N založili „odídenci“ z denníka Sme po tom, čo sa spoluvlastníkom vydavateľstva Petit Press stala finančná skupina Penta.

Článok, za ktorý Penta žaluje Denník N si môžete prečítať TU


 

- Reklama -