Každý Slovák sa rodí s dlhom 7 551 eur. Vyplýva to z údajov európskeho štatistického úradu

0
Eurobankovky (Autor: SITA)

Poštová banka na základe údajov Štatistického úradu Európskych spoločenstiev zostavila rebríček krajín zoradený podľa toho, ktorá krajina má najväčší schodok verejných financií. Podľa analytičky Poštovej banky Jany Glasovej je v súčasnosti normálne, že štáty fungujú na dlh. „Fungovanie štátov na dlh už v súčasnosti akosi zľudovelo. Väčšina krajín sveta hospodári každý rok s deficitom, to znamená, že míňa viac, ako zarába. Kumulovaním týchto deficitov dochádza k tvorbe a postupnému zvyšovaniu verejného dlhu,“ uviedla pre portál Aktuality.sk Glasová.

V porovnaní s vlaňajškom vzrástol verejný dlh Slovenska o 0,4 percenta. Koncom roka 2014 dosahoval úroveň 53,6 percenta a za prvé tri mesiace tohto roka sa vyšplhal na rovných 54 percent. „V prvom štvrťroku 2014 bol totiž verejný dlh na úrovni 57,6 percenta HDP. Slovensku sa teda podarilo o kúsok vzdialiť od maastrichtskej hranice, ktorá je stanovená na úrovni 60 percent HDP,” uviedla Glasová.

Nie sme na tom až tak zle

Slováci sa však môžu utešovať tým, že na tom nie sú spomedzi krajín Európskej únie najhoršie. Oveľa horšie ako my sú na tom napríklad Íri, ktorí sú podľa prieskumu Eurostatu najzadlženejším národom v Európskej únii. Verejný dlh v Írsku predstavuje 44 213 eur na jedného obyvateľa. Podobne zadlžený sú aj Belgičania. Štátny dlh na jedného obyvateľa Belgicka predstavuje takmer 40 000 eur. Najmenej zadlženým národom v EÚ sú Estónci. Estónsky verejný dlh predstavuje 1 561 eur na jedného obyvateľa.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -