Exkluzívne rokovania Enelu o predaji Slovenských elektrární s českým EPH sú už v plnom prúde

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Talianska firma Enel vlastní v Slovenských elektrárňach dve tretiny akcií, zvyšok drží v rukách štát. Ministerstvo hospodárstva je zatiaľ v procese predaja majoritného podielu Slovenských elektrární len pozorovateľom. Generálny riaditeľ Enelu Francesco Starace pre agentúru Reuters povedal, že predaj sa uskutoční v dvoch etapách. S predajom menšinového podielu v SE spoločnosť počíta v poslednom štvrťroku tohto roka. Zostávajúce akcie plánuje speňažiť po dostavaní dvoch blokov v jadrovej elektrární Mochovce. 

Celú správu si v angličtine môžete prečítať TU

Záujemcov o kúpu akcií je viac

Český holding, ktorý vlastnia český podnikateľ Daniel Křetinský, slovenský podnikateľ Patrik Tkáč a finančná skupina J&T, podal na kúpu podielu Enelu v SE záväznú ponuku minulý mesiac. Ďalším uchádzačom o väčšinu je konzorcium bratislavskej rafinérie Slovnaft maďarskej štátnej energetickej skupiny MVM. Slovenský minister hospodárstva Vazil Hudák minulý týždeň navyše oznámil, že do konca augusta predloží ponuku čínska štátna spoločnosť China National Nuclear Corporation (CNNC).

O väčšinový podiel v SE mal donedávna záujem aj štát

Spoločnosť Slovenské elektrárne je najväčším výrobcom elektriny na Slovensku. V apríli 2006 sa jej hlavným akcionárom stala spoločnosť Enel so 66-percentným podielom. Zvyšných 34 percent akcií vlastní Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky. Slovenská vláda dala skôr najavo, že by sa v rámci predaja podielu Enelu mohla pokúsiť získať nad slovenským podnikom väčšinovú kontrolu. Práve záujmom vlády stať sa väčšinovým akcionárom zdôvodnila ďalšia česká energetická spoločnosť ČEZ svoje rozhodnutie nepodať ponuku na kúpu podielu v SE. Píše týždenník Trend.

 

- Reklama -