„Čierny pondelok“ pre čínsky akciový trh. Panika šíriaca sa z Číny ovplyvňuje aj meny štátov

0
Čínsky akciový trh vstúpil do nového týždňa s ďalším prepadom (Autor: ReproFoto: Twitter)

Investori na akciových trhoch stratili trpezlivosť a obchodovanie na ázijských trhoch prinieslo prudké prepady burzových indexov. Historicky najvyššiemu prepadu čínskych akcií za posledných 8 rokov nepomohli ani intervencie vlády na podporu akciového trhu. Pre mnohých investorov to bolo jednoducho príliš málo či príliš neskoro. „Vládne intervencie môžu trvať len tak dlho, kým sa nestratí dôvera investorov,“ informuje britská televízia BBC.

Celý článok si v angličtine môžete prečítať TU

Efekt prenosu nákazy

Televízia BBC uviedla, že „Čína ťahá k zemi celý región“. Je to tzv. efekt prenosu nákazy. Vyplýva najmä z obáv, že ekonomické spomalenie Číny by mohlo ublížiť aj krajinám, ako napríklad Indonézia a Malajzia, ktoré v poslednom desaťročí vkladali nádeje do svojho ekonomického boomu práve vďaka dopytu z Číny. Čína pondelkovú „katastrofu“ šípila už cez víkend. Preto oznámila, že prvýkrát povolí nákupy akcií aj dôchodkovým fondom, ktoré by tak do akcií mohli investovať až 30 percent hodnoty čistých aktív. Ani tento krok nepomohol. Chaos na čínskej burze spôsobil aj pokles meny štátov, ktoré majú množstvo nerastných surovín. Dopláca na ňu juhoafrický rand, ktorý padol najviac od roku 2011, alebo austrálsky dolár. Komoditný index, ktorý zahrňuje 22 nerastných surovín, klesol najviac za posledných 16 rokov. Píše portál Finweb.hnonline.sk.

Problémy v Číne posilňujú euro, rubeľ oslabuje

Prudko sa prepadá ruský rubeľ. Ten atakuje historické minimum zo začiatku roka. Oslabil o dve percentá na hodnotu 70,5 rubľa za dolár. Problémy v Číne ale pomáhajú euru. To posilnilo najviac od konca januára a japonský jen narástol na trojmesačné maximum. „Investori držia jen a euro ako ochranu pred rizikom vyplývajúcim z krízy, v ktorej sa začína zmietať druhá najväčšia ekonomika sveta. S tým súvisí aj možný ďalší pohyb čínskej meny. Ďalším strašiakom je bezpochyby aj očakávanie, že by Federálny rezervný systém mohol zvýšiť úrokové sadzby,“ vyjadril sa pre Bloomberg Mansoor Mohi-Uddin, expert z Royal Bank of Scotland. Vyjadrenie experta cituje aj server Finweb.hnonline.sk.

Viac informácií nájdete TU

- Reklama -