Ministerstvo vnútra neakceptovalo väčšinu pripomienok k novele cestného zákona. Parkovanie na chodníkoch sa nezmení, maximálne pokuty porastú a prilby budú pre cyklistov povinné

0
Ilustračné foto: Parkovanie v bratislavskej Petržalke (Autor: SITA)

Naďalej tak bude možné parkovať v mestách a obciach na chodníkoch a všetci cyklisti budú musieť mať povinne prilby stále, nielen mimo obce. Nepodarilo sa presadiť ani zníženie pokút pre kamionistov za prekročenie povolenej rýchlosti na miestach, kde dynamické zariadenia vážia hmotnosť nákladných vozidiel. Suma za prekročenie rýchlosti na týchto úsekoch zostala na úrovni 798 eur napriek tomu, že prepravcovia požadovali jej zníženie na 350 eur. Takmer 800-eurová pokuta je podľa malých prepravcov likvidačná.

Mestá nebudú pripravené ani o 4 roky

Občianski aktivisti neuspeli ani s pripomienkami k novele cestného zákona, ktoré sa týkali parkovania áut na chodníkoch. „Zákon o cestnej premávke pôjde do ďalšieho legislatívneho procesu s rozpormi s verejnosťou. V prípade parkovania na chodníkoch si myslíme, že niektoré mestá nebudú na túto zmenu pripravené ani v roku 2019, keďže im chýba dostatok parkovacích miest,“ vysvetlil hovorca rezortu vnútra Ivan Netík pre portál Aktuality.sk. Ministerstvo vnútra je však údajne stále ochotné rokovať a „prijať takú zmenu, ktorá by neznamenala kolaps dopravnej situácie v mestách,“ uviedol Netík.

Zvýšila sa horná hranica pokuty za rýchlosť

Väčšina sadzieb za prekročenie povolenej rýchlosti sa ani po novelizácii zákona o cestnej premávke nemení. V prípade, že pôjdete v aute v obci o 21 až 50 km/h alebo mimo obce o 31 až 60 km/h rýchlejšie, ako je povolený limit, hrozí vám bloková pokuta v rozmedzí od 30 do 400 eur. V tomto prípade sa horná hranica pokuty znížila. V súčasnosti je totiž maximálna bloková pokuta až 650 eur a v prípade takéhoto prekročenia povolenej rýchlosti môžete prísť o vodičský preukaz až na tri roky. V novele sa už s odobratím vodičského oprávnenia v takýchto prípadoch nepočíta.

Novela má byť podľa ministerstva vnútra akýmsi bičom na cestných pirátov. Vodičom, ktorí si robia zo slovenských ciest pretekársku dráhu a prekročia po schválení novely rýchlosť o viac ako 60 km/h, budú hroziť mastné pokuty. V riadnom konaní bude môcť polícia udeliť pokutu od 500 až do 1000 eur a v blokovom konaní od 250 do 800 eur. Cestným pirátom bude za takéto prekročenie rýchlosti hroziť navyše aj odobratie vodičského preukazu na 6 mesiacov až 3 roky.

Celý článok si môžete prečítať TU

- Reklama -