Viete ako vyzerá diskusia smeráka, liberála a konzervatívca o utečencoch? Fašizmus sem, bordel tam…

0
Sprava: Ľuboš Blaha, poslanec NR SR (SMER-SD), Martin Klus, tímlíder pre zahraničnú politiku (SaS) a Ondrej Dostál, novinár (OKS) (Autor: ReproFoto: youtube)

Prečo vznikol Islamský štát? Môžu sa ho Európania obávať? Hrozí nám islamizácia? Aj o týchto otázkach diskutovali tímlíder pre zahraničnú politiku a politický systém strany SaS Martin Klus, poslanec NR SR za stranu Smer Ľuboš Blaha a novinár Ondrej Dostál.

Vznik Islamského štátu majú na svedomí Spojené štáty

Úvodné slovo patrilo Ľubošovi Blahovi, ktorý sa na margo vzniku Islamského štátu vyjadril, že vznikol ako dôsledok destabilizácie blízkovýchodného regiónu, ktorú majú na svedomí Spojené štáty americké. „Ak niekto spustil vlnu islamofašizmu, tak to bol ten, čo zvrhol sekulárnych diktátorov v moslimských krajinách, či už v Iraku, Líbyi a takmer aj v Sýrii, s ktorými síce nikto naľavo nemá žiadne sympatie, ale aspoň držali na uzde džihádofašistov,“ povedal Blaha. Rovnako nebezpečný ako  islamofašizmus je podľa neho aj európsky fašizmus vrátane prejavov neonacizmu na Slovensku.

Európa nie je pripravená na „zrážku civilizácií“

Pokračoval Ondrej Dostál, ktorý povedal, že „sme tu mali obdobie, keď bol islam kultúrne vyspelejší ako kresťanstvo“. Dodal, že Európa sa vyvíjala takým tempom, že jej islamské krajiny jednoducho nestíhali. Martin Klus upozornil na nebezpečenstvo prerastenia ideológie ISIS aj ďaleko za hranice Blízkeho východu: „Nezabúdajte, že Islamský štát má podporovateľov po celom svete a keď vidia, ako sa situácia v Islamskom štáte vyvíja, tak je to pre nich motiváciou, čo môže byť veľmi nebezpečné.“ Podľa neho Európa nie je pripravená na konflikt typu „zrážka civilizácii“. Aj preto je presvedčený, že „v prípade konfliktu s ISIS musíme predovšetkým postupovať v súčinnosti s našimi spojencami – USA, NATO a Tureckom“.

Dodal, že táto spolupráca dnes nefunguje, ako by mala. „Obávam sa, že až keď sa niečo vážne stane na území nášho kontinentu, tak až vtedy sa Európa spamätá a prestane tváriť, že sa jej konflikt s ISIS akoby netýka. Podobne je na tom Čína, ktorá má tiež mimoriadne zaujímavú veľmocenskú pozíciu v mnohých oblastiach, ale v jej zahraničnej politike akoby ani Islamský štát neexistoval,“ myslí si Martin Klus.

Americké tanky urobia len bordel

Poslanec Blaha je presvedčený, že proti ISIS sa musia spojiť všetky veľmoci vrátane Ruska. Vojenská invázia západných veľmocí však podľa neho nie je šťastný nápad. Ako príklad uviedol Irak či Líbyu. „Tieto problémy sa nedajú riešiť tak, že tam opäť pošleme americké tanky, ktoré tam narobia bordel tak, ako v Iraku,“ povedal. Podľa Blahu sa problémy, v ktorých sa zmieta Sýria, musia vyriešiť vo vnútri krajiny. Zároveň však dodal, že je našou povinnosťou podporovať všetky lokálne a regionálne sily, ktoré v Sýrii a Iraku bojujú proti Islamskému štátu.

Schizofrenický postoj Turecka

Zdôraznil, že dnes vedie proti Islamskému štátu najintenzívnejšie boje Irán. „V tomto boji by sme sa s ním mali vedieť spojiť,“ dodal. Pokračuje, že Turci ako členská krajina NATO sa vo vzťahu k Islamskému štátu správajú nerozhodne, lebo im to vyhovuje, že ISIS bojuje proti Kurdom. Čudné sa mu zdá aj správanie ďalšieho amerického spojenca – Saudskej Arábie. Tá totiž rovnako vyznáva extrémnu formu politického islamu, takzvaný vahhábizmus.

Celú diskusiu si môžete pozrieť TU

- Reklama -