Fico nechce povedať či sa v konšpiračnom byte stretol s šéfom Penty Haščákom. Úrad vlády tvrdí, že médiá sa za každú cenu snažia spojiť premiéra so spisom Gorila

0
Predseda vlády SR Robert Fico (Autor: sita)

Predseda vlády neprezradil, či sa v konšpiračnom byte stretol s Haščákom pred prezidentskými voľbami a zdá sa, že to neurobí ani pred voľbami do parlamentu. Pre denník SME však Fico pripustil, že ak si ho polícia predvolá, tak pôjde vypovedať. Vyšetrovatelia sa spisom Gorila zaoberajú od začiatku roku 2012, ale zatiaľ nie je jasné, či sa kauzu podarí uzavrieť do marca, keď pôjdu ľudia voliť nové zloženie parlamentu. „Vyšetrovanie plynule pokračuje, vykonávajú sa úkony, preto sa nebudeme v súčasnosti podrobnejšie vyjadrovať,“ tvrdí hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

Kauza smeruje aj do SNS

Premiér tvrdí, že sa ho spis Gorila netýka, ale spomína sa v ňom aj nelegálne financovanie Smeru a meno Andreja Danka, ktorého SNS je možným koaličným partnerom Ficovej strany. Podľa Gorily SIS sledovala dozornú radu firmy SBS Dynasty, ktorej bol Danko členom v rokoch 1999 až 2005. Majiteľom SBS Dynasty bol podnikateľ a bývalý člen SIS Miroslav Guman, ktorého podozrievali so spolupráce s podsvetím. Časopis .týždeň ešte v roku 2012 upozornil, že Guman sa pozná aj s podpredsedom Smeru Pavlom Paškom.

Gorila je údajný spis SIS, ktorý sa na internete objavil v roku 2011. Vychádza z odposluchov, ktoré boli urobené v bratislavskom konšpiračnom byte medzi rokmi 2005 až 2006. V spise sa píše o províziách z privatizácie aj politickej korupcii. Vyšetrovanie stále pokračuje. To, že by spis mohol byť pravý polícia pripustila až začiatkom tohto roka.

Úrad vlády poukazuje na Dzurindovu druhú vládu

„Článok Fico opäť kľučkuje okolo Gorily. Nepovedal, či bol v byte“ nie je ničím iným, ako úpornou a už dlhodobou snahou opozičných médií, spojiť za každú cenu predsedu vlády a SMER-SD s údajným spisom Gorila napriek tomu, že každému kto spis čítal, je nad slnko jasné, že sa týka privatizácie počas druhej vlády M. Dzurindu a korupčných praktík s ňou.

V tejto súvislosti je však najpozoruhodnejšie to, že denník SME sa pýta na dané udalosti práve predsedu vlády, keď tým najjednoduchším spôsobom by bolo, spýtať sa svojho vlastníka a zamestnávateľa, J. Haščáka, ktorý hral v spise Gorila hlavnú úlohu.

- Reklama -