VIDEO Ďakujeme za toaletu, aspoň budeme mať kde… Budúcu sochu Štúra v meste s prevažne maďarskou menšinou sprevádzajú búrlivé vášne. Provokovali nás, povedal pre PL.sk exminister školstva Szigeti

0
Osadenie základného kameňa sochy Ľudovíta Štúra (Autor: matica.sk)

Všetko sa začalo v deň dvojstého výročia narodenia Ľudovíta Štúra, teda 28. októbra. Štúrovskí matičiari sa rozhodli položiť základný kameň na pamätník národovca. Pôvodne ho chceli umiestniť na hlavné štúrovské námestie, ale radnica bola proti. Preto sa rozhodli pre priestor pred štátnym dopravným úradom.

Ráno v deň odhalenia základného kameňa však prišiel prvý šok. Kameň bol zasypaný kopou konského hnoja. Privolaní príslušníci Policajného zboru SR urobili o incidente zápis. Následne matičiari upravili priestor a pripravili ho na popoludňajšiu slávnosť, riadne oznámenú úradom.

„Slávnosť bola sústavne narúšaná zo strany miestnych občanov maďarskej národnosti hanlivými a zosmiešňujúcimi pokrikmi proti Slovensku, Slovákom aj samotnému Ľudovítovi Štúrovi. K tomu sa pridalo spievanie maďarských piesní, ktorými sa usilovali prehlušiť slávnosť. To všetko sa dialo za prizerania sa príslušníkov štátnej i mestskej polície, ktorí proti zrejme neohlásenému zhromaždeniu príslušníkov maďarskej národnosti vôbec nezasiahli,“ opísal priebeh slávnosti predseda Matice slovenskej Marián Tkáč.

Video z odhalenia základného kameňa busty Ľudovíta Štúra (Zdroj: YouTube.com)

V protestujúcej skupine bol aj László Szigeti, bývalý minister školstva Slovenskej republiky a dlhoročný poslanec za Stranu maďarskej koalície. Ten nám síce potvrdil, že sa na slávnosti v skupine protestujúcich zúčastnil, ale na výtržnosti, ktoré opísal šéf matice, má iný názor. „Ja som sa tam zúčastnil ako občan, ako poslanec mestského zastupiteľstva, ktorý je toho názoru, že Matica slovenská si to mala rozmyslieť skôr, než začala organizovať toto podujatie v Štúrove. S protestom súhlasím. Ľudovít Štúr nemá nič so Štúrovom,“ povedal pre PL.sk exminister školstva a poslanec Mestského zastupiteľstva v Štúrove László Szigeti.

Maďari za Dunaj

Podľa vyjadrenia Szigetiho k nim asi po desiatich minútach od začiatku slávnosti pristúpil z davu matičiarov mladý muž s fotoaparátom. „Začal po nás pokrikovať, aby išli Maďari za Dunaj. Chcel nás vyprovokovať,“ uviedol.  Následne začali spievať maďarské piesne. „Spievali sme Kossuthove piesne (Lajos Kossuth bol maďarský politik, spisovateľ a revolucionár, bojovník za nezávislosť Uhorska od Rakúska, vodca maďarskej revolúcie v rokoch 1848 až 1849, pozn. red.),“ upresnil Szigeti. Pokračoval, že na slávnosti bol len 20 minút, lebo musel služobne odcestovať do Nových Zámkov. Za ten čas si vraj žiadne výtržnosti zo strany občanov maďarskej národnosti nevšimol.

Predseda matičiarov má však iný názor. „Matica slovenská protestuje proti netolerancii príslušníkov maďarskej národnosti, keďže je za spoluprácu a priateľské spolužitie Slovákov a všetkých občanov našej vlasti. Protestujeme aj proti zrejmému nekonaniu si povinností zo strany príslušníkov štátnej i mestskej polície,“ informoval Tkáč.

Pôvodnú žiadosť zamietli

Podľa pôvodných zámerov iniciátorov pamätníka mala byť busta Štúra, spolu s podstavcom vysoká asi 3,5 metra, umiestnená na námestí. Mesto Štúrovo však na jej situovanie na tomto mieste nedalo súhlas. „Podali sme žiadosť o povolenie pamätníka na komisiu vzdelávania, kultúry a športu. Našu žiadosť zamietli s odôvodnením, že nie sú kompetentní sa k umiestneniu pamätníka vyjadriť, a odporučili nás na komisiu výstavby. Tam sme už žiadosť neposielali, pretože sme získali súhlas na umiestnenie pamätníka na pozemku Verejných prístavov,“ povedala Margaréta Vyšná z MO MS v Štúrove.

Podľa jej slov vytvorenie pamätníka Ľ. Štúrovi podporuje minimálne 30 percent obyvateľov mesta vrátane primátora, s ktorým sa matičiari rozchádzajú len v názore na miesto, kde by mala byť busta umiestnená.

Štúr môže narušiť pokojné spolunažívanie

Primátor Štúrova Eugen Szabó však proti jej vyhláseniu protestuje s tým, že „postavenie pamätníka nie je šťastnou voľbou, nakoľko môže narušiť súčasný pokojný stav medzi národnosťami žijúcimi v meste, poprípade sa môže stať aj predmetom viacerých nezrovnalostí v budúcnosti“.

Domnieva sa, že „aj keď v prípade Ľudovíta Štúra ide o osobnosť, ktorá podporovala viac pokrokových ideí a stála aj na čele oblasti vzdelávania a kultúry, nemá ani historické, ani žiadne iné spojenie s naším mestom“. To, že je po ňom od roku 1948 pomenované mesto, radnica neberie ako argument.

Predpokladané náklady na bustu Štúra sú 6 000 eur, ktoré chce Matica získať zo sponzorských príspevkov. Primátor zdôraznil, že mesto Štúrovo na financovanie sochy neprispelo.
 

- Reklama -