Úplne sme sa stiahli z bezpečnostnej zóny v Sýrii, oznámili sýrski Kurdi

    0
    Bojovník Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) hliadkuje na mieste, kde mali základňu americké vojská (Autor: TASR)

    “Úplne sme splnili všetky podmienky dohody o prímerí… Stiahli sme všetky naše vojenské a bezpečnostné sily z oblasti vojenských operácii siahajúcej od (mesta) Rás al-Ajn na východe po (mesto) Tal Abjad na západe,” povedal.

    AFP už krátko predtým s odvolaním sa na nemenovaného amerického predstaviteľa informovala, že kurdskí bojovníci v Sýrii oznámili USA, že sa úplne stiahli z bezpečnostnej zóny na severe Sýrie.

    Podľa tohto zdroja oznámil veliteľ Kurdmi vedených Sýrskych demokratických síl (SDF) Mazlúm Abdi listom americkému viceprezidentovi Mikeovi Penceovi, že z bezpečnostnej zóny odišli všetci bojovníci YPG.

    Na severe Sýrie začalo vo štvrtok platiť prímerie, ktoré je výsledkom stretnutia amerického viceprezidenta Mika Pencea s tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom.

    Turecko sa v nej zaviazalo prerušiť svoju vojenskú operáciu v tejto oblasti, aby umožnilo kurdským silám stiahnuť sa v priebehu piatich dní z tzv. bezpečnostnej zóny. Keď bude tento odsun zavŕšený, má byť turecká operácia ukončená.

    Prímerie končí v utorok o 22.00 h miestneho času (21.00 h SELČ).

    Turecko spustilo vojenskú operáciu na severovýchode Sýrie namierenú proti Kurdom 9. októbra po tom, ako sa z tejto oblasti stiahli americké jednotky, ktoré dovtedy Kurdov podporovali.

    Tí následne podpísali so sýrskym prezidentom Bašárom Asadom dohodu, ktorú sprostredkovala Moskva.

    - Reklama -