Slovenskí politici sa kvôli utečencom ubytovaným pri našich hraniciach vybrali do Rakúska. Prečítajte si, čo sa dozvedeli

    0
    Pavol Frešo (Autor: SITA)

     Tábor na rakúskej strane blízko hraničného priechodu Berg vyrastá od minulého týždňa. “Podrobne sme prešli systém azylovej politiky. V Rakúsku chcú tým, ktorí získajú azyl, poskytnúť priestor na svojom území a majú na to prepracovaný systém cez financie aj bezpečnosť,” hovoril o záveroch stretnutia, ktoré sa aj za účasti starostov priľahlých rakúskych obcí konalo v obci Wolfsthal, predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

    Podľa Freša majú v Rakúsku prepracovaný systém azylovej politiky. “V týchto zariadeniach je naozaj veľmi striktný poriadok, ak ho nieto nedodrží, siaha sa na peniaze. Ak ide o vážnejší problém, okamžite nastupuje polícia a takýto človek sa presunie do centrálneho záchytného tábora. Ostávajú len ľudia, ktorí režim dodržiavajú,” povedal po stretnutí Frešo s tým, že takýto systém je podľa neho humánny a férový voči rakúskym i slovenským obyvateľom. Ako dodal, utečenci ubytovaní v tábore nesmú prekročiť rakúske hranice, posilnené budú aj policajné hliadky. “Rakúski starostovia hovorili, že to zvládnu a nepredpokladajú, že by si nejakí utečenec chcel zhoršiť situáciu tým, že bude robiť problémy na Slovensku alebo v Rakúsku,” doplnil Frešo. Slovenská delegácia sa v Rakúska pýtala aj na to, čo bude s utečencami, ktorí azyl na rakúskom území nedostanú. Podľa Freša bude rakúska vláda trvať na tom, aby boli títo utečenci vrátení do krajiny ich pôvodu.

    Na rakúsko-slovenskom hraničnom priechode Berg v blízkosti Bratislavy začali kontajnerové domčeky pre utečencov montovať minulý týždeň. Prechodný domov by tam malo nájsť 60 žiadateľov o azyl, odbremeniť má tábor v Traiskirchene pri Viedni, ktorý už prílev utečencov nezvláda. Minister vnútra Robert Kaliňák minulý týždeň povedal, že v tomto tábore by mali byť umiestnení len žiadatelia o azyl. Ak by prekročili slovenskú hranicu, stratili by podľa Kaliňáka možnosť o azyl v Rakúsku požiadať.

    - Reklama -