Šéfovať bratislavským mestským podnikom chce až 50 ľudí. Mrknúť na ich životopisy môžete na stránke mesta. Poslanci ich vyberú do konca septembra

0
Bratislavský hrad (Autor: repro youtube, mg)

Bratislavská radnica hľadá nových šéfov podnikov Odvoz a likvidácia odpadu (OLO), Metro Bratislava, Dopravný podnik Bratislava (DPB) a Bratislavská vodárenská spoločnosť (BVS). Výberové konanie spustila bratislavská samospráva v polovici júla a uchádzači sa mohli prihlasovať na magistráte do 3. augusta. Uchádzačov o vedúcu funkciu v mestských podnikoch si výberová komisia zložená z poslancov mestského zastupiteľstva a zástupcov primátora pozve na verejné vypočutie. Noví riaditelia mestských podnikov by mohli byť známi na konci septembra, keď o nich bude rozhodovať mestské zastupiteľstvo.

Spôsob výberu kandidátov na vrcholové pozície v mestských podnikoch podľa primátora Bratislavy Iva Nesrovnala dokazuje, že hlavné mesto koná transparentne, cieľom je dosiahnuť odborné a odpolitizované riadenie mestských podnikov. „Mestské podniky sú kľúčové pre život mesta, musia byť riadené kompetentne a odborne, v prospech Bratislavčanov,“ povedal primátor Ivo Nesrovnal. Pri výbere nových šéfov mestských podnikov sa bratislavská samospráva riadi zásadami spolupráce hlavného mesta s organizáciami, v ktorých je mesto jediným akcionárom alebo má majoritnú majetkovú účasť, ktoré bratislavskí mestskí poslanci schválili koncom júna.

Politické nominácie nechcú

Nové pravidlá sa rodili niekoľko mesiacov, prvé rokovania sa začali už vo februári tohto roku. Jednou z hlavných zmien oproti minulosti je, že šéfov mestských podnikov radnica vyberie vo výberových konaniach. Doteraz totiž mestské podniky riadili politickí nominanti. Pri nastavovaní výberového procesu hlavnému mestu pomáhala aj nezisková organizácia Transparency International Slovensko, ktorá sa zúčastňuje aj na stretnutiach výberovej komisie. Jedno sa konalo 5. augusta, ďalšie stretnutie je naplánované na 7. septembra. Transparency International plánuje po ukončení práce výberovej komisie pripraviť z celého výberového procesu hodnotiacu správu s odporúčaniami pre rozhodovacie procesy v samosprávach na Slovensku, informovala Skokanová.

- Reklama -