Pašeráci ľudí majú novú obľúbenú trasu, po ktorej do Európy dostanú tisícky nových migrantov

    0
    Ilustračné foto: Záchrana migrantov v Stredozemnom mori (Autor: SITA)

    Sardínia je súčasťou Talianska, ktoré už aj tak trpí migračnou krízou a masívnym prívalom utečencov z Afriky. Aj na tomto ostrove začali pristávať člny plné migrantov. Minulý víkend pristálo na Sardínii podľa miestnych úradov 158 ilegálnych migrantov. Všetci pochádzali z Alžírska, kde žiaden vojnový konflikt momentálne nehrozí.

    V uplynulých rokoch prichádzali na Sardíniu migranti po desiatkach a podľa polície je to po dlhom čase prvá loď, ktorá sa na pobreží vylodila s takmer 160 migrantmi. Ide o prvé veľké pristátie tohto druhu od začiatku tohto roka.

    Imigračné úrady si myslia, že Sardínia sa dostala do hľadáčika pašerákov ľudí podobne ako v minulosti ostrovy Lampedusa a Sicília, ktoré už teraz trpia obrovským náporom migrantov. Na Lampeduse pristálo nedávno za jediný víkend viac ako 15 000 migrantov, ktorí na vratkých člnoch prekonali Stredozemné more.

    Sardínia sa stala teraz terčom pašerákov ľudí, ktorí migrantov vypravujú na cestu z Alžírska. Pri prekonaní morskej bariéry pomáhalo v uplynulých týždňoch migrantom aj pomerne pokojné počasie. Podľa miestnych úradov je za vlnou migrantov smerujúcou na Sardíniu organizovaná skupina, ktorá migrantov vozí na väčších lodiach a z nich následne bližšie pri pobreží vysiela menšie člny, aby sa migranti na nich dostali až na pobrežie Európy.

    Celý text v angličtine nájdete TU.

    - Reklama -