Krajina s najmenšou slobodou slova na internete je Čína

0
Ilustračné foto (Autor: SITA)

Čína blokuje takmer 3 000 webových stránok a online služieb vrátane Gmailu, Googlu či Picasy, ako aj sociálnych sietí Facebook, Twitter a Youtube. Peking navyše tento rok prijal viaceré opatrenia sprísňujúce kontrolu internetu.

Vlani sa Čína v tomto prieskume umiestnila na treťom mieste za Iránom a Sýriou. Správa s názvom Sloboda inetrnetu 2015 zároveň hovorí o zmenšujúcom sa priestore pre online vyjadrovanie názorov v 32 zo 65 štátov posudzovaných od júna 2014.

V prvej desiate aktuálnej správy Freedom House sa ocitli aj krajiny ako Uzbekistan či Vietnam. Ďalšie štáty s momentálne najmenšou slobodou slova na internete sú podľa správy väčšinou v Afrike a na Blízkom východe.

V dokumente nie je zahrnutá Severná Kórea, keďže z tejto krajiny neexistuje dostatočné množstvo informácií na zhodnotenie skúmanej situácie.
V Číne v uplynulých rokoch zatkli stovky novinárov a blogerov, ktorí mali na internete rozširovať ,,nepravdivé fámy”. Ku koncu vlaňajška bolo v tamojších väzniciach 44 novinárov, čo je podľa Výboru pre ochranu novinárov (CPJ) najviac na svete.

- Reklama -