Ministerstvá SR majú záujem podpísať Dohody Artemis, ktorých cieľom je výskum vesmírnych telies vrátane Mesiaca

0

24.5.2024 (SITA.sk) – Viaceré rezorty majú v úmysle podpísať Dohody Artemis. Ide o politickú iniciatívu Spojených štátov amerických (USA), ku ktorej sa dosiaľ pripojilo 39 štátov, spolu so Spojenými štátmi je ich štyridsať. Iniciatívny materiál s informáciou o zámere podpísať tieto dohody predložili ministerstvá školstva, zahraničných vecí a hospodárstva SR, na stredajšom rokovaní ho vláda vzala na vedomie.

Mierový prieskum Mesiaca

Autori tohto dokumentu, ktorými sú Ministerstvo zahraničných vecí Spojených štátov amerických a americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), považujú Dohody za súbor princípov a akýsi kódex zodpovedného mierového prieskumu Mesiaca, Marsu a ďalších vesmírnych telies v rámci nimi pripravovaného vesmírneho programu Artemis z roku 2019, ktorého cieľom je pristáť na Mesiaci do roku 2025 a do konca desaťročia vytvoriť udržateľnú prítomnosť na Mesiaci s potenciálom vesmírnej misie aj na Mars,” približuje materiál Dohody Artemis.

Dopĺňa, že na predmetnom programe pod vedením NASA participujú aj vesmírne agentúry ďalších štátov EÚ, ale aj Kanady, Japonska, a spolu s nimi aj súkromné spoločnosti.

Programu Artemis sa tiež zúčastňuje, na základe platného zmluvného dokumentu, Európska vesmírna agentúra, ktorej pridruženým členom je aj Slovenská republika,” píše sa ďalej v materiáli.

Prehĺbenie spolupráce s USA

Princípy Dohôd sa usilujú o reflexiu podmienok 21. storočia, prítomnosť komerčných aktérov vo vesmírnej oblasti a tiež technologický pokrok. Pre Slovensko ide o platformu na prehĺbenie spolupráce s USA aj ďalšími zapojenými štátmi v oblasti vesmírneho vývoja, výskumu a priemyslu.

Hlavnými prínosmi pristúpenia SR k dohodám by podľa predloženého materiálu mali byť „preukázanie záväzku krajiny voči medzinárodnému spoločenstvu v oblasti bezpečného, udržateľného a transparentného využívania a prieskumu vesmíru“, taktiež pripojenie sa k spoločenstvu štátov, ktoré majú za cieľ bezpečný a udržateľný prieskum vesmíru, a napokon budovanie kontaktov s partnerskými štátmi na úrovni vesmírnych programov.

Dohody by mal podpísať minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) počas jeho pracovnej cesty v USA. Vláda ho na podpis dohôd splnomocnila.

Podpis dohôd zo strany Slovenskej republiky nemá vplyv na záväzky vyplývajúce pre Slovenskú republiku z medzinárodného práva a práva EÚ,” dodáva materiál.

Viac k témam: lunárny program Artemis, Minister školstva výskumu vývoja a mládeže SR
Zdroj: SITA.sk – Ministerstvá SR majú záujem podpísať Dohody Artemis, ktorých cieľom je výskum vesmírnych telies vrátane Mesiaca © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -