Čaputová sa počas rozlúčkovej návštevy v Kyjeve stretla so Zelenským, uctila si aj pamiatku obetí bojov pri obci Moščun (video+foto)

0

12.5.2024 (SITA.sk) –
aktualizované, 10. mája, 15:04

Prezidentka Zuzana Čaputová pricestovala na rozlúčkovú návštevu do Kyjeva. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec. Tu sa stretla s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským, nakoľko sa jej mandát končí.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Naše prezidentské mandáty i politické príbehy sa začali približne v rovnakej dobe. Za ten čas sme mali možnosť sa zblížiť, veľa sa rozprávať a vzájomne sa počúvať. Zo vzťahu oficiálneho sa stal priateľský a ja som za to vďačná,” skonštatovala Čaputová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ako ďalej zdôraznila, ukrajinský prezident je lídrom krajiny brániacej svoju budúcnosť a právo o nej samostatne rozhodovať.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Čaputová na rozlúčkovej návšteve v Kyjeve (fotografie)

Bráni princípy a pravidlá, ktoré zaručili nášmu kontinentu dekády mieru a ktoré v súčasnosti Ruská federácia v jeho krajine tak flagrantne pošliapava,” doplnila hlava štátu.

Uctila si pamiatku krutých bojov

Prezidentka si po príchode do ukrajinského hlavného mesta uctila tiež pamiatku 118 obetí krutých bojov pri obci Moščun. Boje, ktoré sa tu odohrali v prvých dňoch ruskej agresie, sa považujú za zlomový moment pre obranu Kyjeva. Po víťaznej bitke bolo oslobodených mnoho ďalších ukrajinských obcí.

Dnes som sa sklonila pred ich nezlomnosťou a odvahou,“ uviedla prezidentka.https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/caputova-kvety.mp4

K pamätníku Anjeli víťazstva položila kyticu červených ruží.

Prišla som do krajiny, v ktorej je vojna, ťažká situácia a obrovské ľudské utrpenie. Moja rozlúčková návšteva je aj príležitosť sprostredkovať toto posolstvo k nám domov. Zároveň som rada, že sem môžem priniesť dobré správy zo Slovenska, ktoré sa týkajú pomoci Ukrajine,“ konštatovala prezidentka, ktorá na Ukrajine informuje aj o štyroch miliónoch eur, ktoré Slováci vyzbierali prostredníctvom zbierky Munícia pre Ukrajinu.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Ide o jej štvrtú návštevu

Čaputová navštívila Kyjev už štvrtýkrát počas svojho prezidentského mandátu. Tri z návštev vrátane tej aktuálnej sa odohrali v priebehu ruskej agresie voči Ukrajine.

„Idem tam s pocitom rozlúčky z pozície prezidentky,“ povedala Čaputová vo videu z vlaku cestou na Ukrajinu, ktoré zverejnila na sociálnej sieti.https://cdnv.sita.sk/sites/34/2017/05/caputova-vo-vlaku.mp4

>>> SPRÁVU BUDEME POČAS DŇA PRIEBEŽNE AKTUALIZOVAŤ

Viac k témam: Kyjev, pomoc Ukrajine, Prezidentka SR, vojna na Ukrajine, Zbierka Munícia pre Ukrajinu
Zdroj: SITA.sk – Čaputová sa počas rozlúčkovej návštevy v Kyjeve stretla so Zelenským, uctila si aj pamiatku obetí bojov pri obci Moščun (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -