Sme s vami a nikam neodídeme, podporujú mimovládky boj o zachovanie RTVS (foto)

0

29.3.2024 (SITA.sk) – Pripravovaný zákon o zrušení RTVS a vzniku novej inštitúcie má jediný cieľ, a to dostať úplne pod kontrolu verejnoprávne médiá vládnymi stranami Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Uvádza sa to vo vyhlásení 19 mimovládnych organizácií, podľa ktorých sa od základu zlý návrh zákona nedá vylepšiť ani pripomienkami a zmenami.

RTVS je médium verejnej služby a nie médium štátnej moci či nebodaj médium štátnej propagandy pre koaličné strany. Dodržiavanie princípu verejnoprávnosti, teda nestrannosti, vyváženosti a objektívnosti, tvorí základ fungovania verejnoprávneho média,” zdôraznili občianske združenia.

Podpora mimovládnych organizácií

Ako doplnili, podporujú zamestnancov verejnoprávnej televízie a rozhlasu a povzbudzujú ich, aby sa nebáli vystúpiť na podporu demokracie a proti ovládnutiu médií jednou stranou.

Sme s vami a nikam neodídeme, pokiaľ zápas o demokraciu na Slovensku spolu nevyhráme,” dodali mimovládky.

Pod vyhlásenie sa podpísali Občianske združenie Mier Ukrajine, Nie v našom meste – Banská Bystrica, Banská Štiavnica nie je ticho, Občianski aktivisti Bardejov, Košice za slušné Slovensko, Kremnica nie je ticho, Občianski aktivisti Liptovský Mikuláš, Občianska iniciatíva Lučenec, Občianski aktivisti Nové Zámky, Orava za slušné Slovensko, Verejnosť za ochranu demokracie – Pezinok, Poprad za demokraciu, Občianski aktivisti Prievidza, Rimavská kaviareň – Rimavská Sobota, Občianski aktivisti Ružomberok, Občianski aktivisti Spišská Nová Ves, Občiansky aktivizmus Veľký Krtíš, Občianski aktivisti Vranov nad Topľou a Občianski aktivisti Trnava.

Zákon o STaR

Ministerstvo kultúry predložilo do medzirezortného pripomienkového konania návrh zákona o Slovenskej televízii a rozhlase. Podľa návrhu sa má zriadiť verejnoprávna inštitúcia Slovenská televízia a rozhlas, ktorá nahradí súčasný Rozhlas a televíziu Slovensku (RTVS).

Po novom už nebude voliť generálneho riaditeľa verejnoprávneho vysielateľa Národná rada SR, ale novovzniknutá Rada Slovenskej televízie a rozhlasu, ktorej troch členov nominuje priamo ministerstvo kultúry a štyroch parlament.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Protest Ruky preč od RTVS! (fotografie)

Viac k témam: Iniciatíva Mier Ukrajine, Iniciatíva Nie v našom meste, Mimovládne organizácie, Za slušné Slovensko, Zákon o Slovenskej televízii a rozhlase
Zdroj: SITA.sk – Sme s vami a nikam neodídeme, podporujú mimovládky boj o zachovanie RTVS (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -