Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku

0

29.3.2024 (SITA.sk) – Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády, známeho pod názvom Eurocorps. Udialo sa tak v rámci nedávno začatého vyšetrovania vojenskej kontrarozviedky, do ktorého bol zapojený. Informovali o tom v stredu poľské úrady.

Vo vyhlásení poľského ministerstva obrany sa uvádza, že boli odhalené nové informácie týkajúce sa generálporučíka Jarosława R. Gromadzińského a začalo sa vyšetrovanie jeho bezpečnostnej previerky.

Gromadziński dostal príkaz urýchlene sa vrátiť z centrály Eurocorps vo francúzskom Štrasburgu a okamžite bude menovaný náhradník, uviedlo ministerstvo. Neboli poskytnuté žiadne ďalšie podrobnosti a Gromadziński nebol k dispozícii na vyjadrenie.

Nemecko a Francúzsko založili zbor v roku 1992 na podporu rôznych misií Európskej únie a NATO. Medzi jeho šesť rámcových krajín patrí aj Belgicko, Španielsko, Luxembursko a Poľsko, zatiaľ čo Rakúsko, Grécko, Taliansko, Rumunsko a Turecko sú pridruženými krajinami.

Zbor Eurocorps pôsobil na stabilizačných a bezpečnostných misiách na Balkáne a v Afganistane, ako aj na výcvikových misiách v Afrike.

Viac k témam: Armáda, Odvolanie, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Poľsko odvolalo veliteľa zboru rýchlej reakcie európskej armády Eurocorps, vyšetrujú jeho bezpečnostnú previerku © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -