Šutaj Eštok netušil, že sa v relácii ocitne so stíhaným Slovákom. Na výbore prisľúbil účasť vládnych poslancov

0

27.3.2024 (SITA.sk) –
aktualizované 26. marca, 15:26

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) prv netušil, že na debate, ktorej súčasťou bolo približne 50 ľudí, sa zúčastní aj hľadaný extrémista Daniel Bombic, známy aj ako Danny Kollár.

Organizovala ju jedna z kandidátok strany Smer – sociálna demokracia vo voľbách do Európskeho parlamentu Judita Laššáková.

Zdôvodnenie pre výbor

„V tomto alternatívnom priestore som debatoval, lebo to považujem za dôležité, nakoľko sa ukazuje, že časť voličov neberie informácie od legitímnych médií, ale veľakrát sa obracajú na alternatívne médiá,” odôvodnil minister svoju účasť v debate pre médiá po mimoriadnom branno-bezpečnostnom parlamentnom výbore.

Doplnil, že Bombic mu položil dve otázky, na ktoré mu „pri všetkej slušnosti” odpovedal.

Neboli uznášaniaschopní

Mimoriadna schôdza parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť, kde mal minister vnútra vysvetliť svoje vystúpenie v relácii, sa v utorok neuskutočnila, poslanci neboli uznášaniaschopní. Minister vnútra sa na výbore zúčastnil, chýbali koaliční poslanci.

Mimoriadny výbor iniciovala opozícia. Podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) je správanie ministra neprijateľné.

Schôdza výboru bude opäť

Predseda branno-bezpečnostného výboru a poslanec Tibor Gašpar (Smer-SD) však informoval, že schôdzu výboru zvolá na budúci týždeň, pravdepodobne v stredu. Program schôdze bude podľa jeho slov obsahovať aj tento bod, a tak minister vnútra bude musieť prísť opäť.

Tomuto bodu sa nevyhneme, bude pozvaný minister vnútra, aby odpovedal na vaše otázky. Budeme diskutovať aj o súčasnej hrozbe terorizmu na území Slovenska, respektíve o kauze Rozuzlenie,” informoval.

Prisľúbil účasť vládnych poslancov

Šutaj Eštok prisľúbil, že poslanci Hlasu-SD sa budúci týždeň na výbore zúčastnia. „Vládni poslanci majú svoj program, viete veľmi dobre, že je aktívna prezidentská kampaň a poslanci pracujú v teréne,” povedal minister.

Tvrdí, že nemá žiaden dôvod na výbore nerokovať a vždy na schôdzu rád prišiel a diskutoval. „Dávam verejný prísľub, že ak bude budúci týždeň zvolaný výbor a bude uznášaniaschopný, nemám žiaden problém na tomto výbore debatovať aj o tomto bode,” povedal Eštok.

Neprijateľné vystupovanie

Vystupovanie ministra vnútra v relácii s trestne stíhaným človekom, ktorého SR žiada vydať pred spravodlivý súd, je popretím dôvery v orgány činné v trestnom konaní. Navyše, tento človek zverejnil mená radových policajtov a ich súkromnú adresu, čím ohrozil ich bezpečnosť,” uviedol Krúpa s tým, že namiesto toho, aby sa šéf rezortu vnútra voči takémuto konaniu ohradil, spolu s ním konšpiroval a zabával sa na zrušení Úradu špeciálnej prokuratúry.

Aj z toho dôvodu zvolávame mimoriadny branno-bezpečnostný výbor. Očakávame, že Šutaj Eštok naberie odvahu a príde,“ vyhlásil Krúpa.

Predseda SaS Branislav Gröhling doplnil, že minister vnútra má stáť na strane polície a spravodlivosti, nie na strane zločincov.

Viac k témam: kauza Rozuzlenie, Minister vnútra SR, predseda sas, Výbor pre obranu a bezpečnosť Národnej rady SR
Zdroj: SITA.sk – Šutaj Eštok netušil, že sa v relácii ocitne so stíhaným Slovákom. Na výbore prisľúbil účasť vládnych poslancov © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -