SIS opozícii odpovedala v utajenom režime, no ide vraj o bežnú písomnosť

0

20.3.2024 (SITA.sk) – Slovenská informačná služba na žiadosť opozičných poslancov o odtajnenie Doplnenia Štatútu SIS, na základe ktorého sa stal faktickým šéfom tajnej služby Pavol Gašpar, odpovedala v utajenom režime.

Ako ďalej informovalo Progresívne Slovensko, s listom, ktorý je utajený v stupni „Vyhradené”, sa oboznámila poslankyňa hnutia Zuzana Števulová.

„Z tejto utajovanej písomnosti vyplýva, že SIS našej žiadosti nevyhovie. Obsahom tohto stručného listu však nie je nič, čo by malo podliehať utajeniu. Ide vlastne o bežnú písomnosť, a preto nerozumiem jej utajovaniu,” uviedla Števulová s tým, že tento prístup rozhodne neprispieva k dôveryhodnosti služby pod vedením Pavla Gašpara. Podľa Števulovej kolegu Martina Dubéciho je v tejto súvislosti evidentné, že proces politizácie práce SIS pokračuje.

„Neexistuje dôvod na utajovanie spôsobu poverenia Pavla Gašpara, rovnako ako nie je dôvod utajiť komunikáciu s poslancami. Žiaľ, zdá sa, že na otvorenú komunikáciu v duchu modernej služby 21. storočia sa SIS pod vedením Pavla Gašpara neodváži,” dodal Dubéci.

Vláda na svojom rokovaní ešte 14. februára schválila návrh na vymenovanie Pavla Gašpara, syna bývalého policajného prezidenta a dnes poslanca Smeru-SD Tibora Gašpara, do funkcie riaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS). Do funkcie ho musí vymenovať prezidentka SR.

Zuzana Čaputová sa však viackrát vyjadrila, že nevidí dôvod ponáhľať sa pri takom dôležitom a zodpovednom rozhodnutí, akým je výber šéfa SIS. Vláda následne prišla na rokovanie s utajovaným materiálom meniacim štatút SIS. Ako uviedol koaličný poslanec Tibor Gašpar, zmenou štatútu vláda len reagovala na vzniknutú situáciu.

Viac k témam: štatút, Utajená
Zdroj: SITA.sk – SIS opozícii odpovedala v utajenom režime, no ide vraj o bežnú písomnosť © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -