Slovensko dostane menej financií z Európskeho mierového nástroja. Blanár predstavil zámery Slovenska v oblasti humanitárnej pomoci (foto)

0

20.3.2024 (SITA.sk) – Slovensko znepokojuje, že dostane menej financií z Európskeho mierového nástroja. Refundácia za bojové lietadlá Mig-29, ktoré bývalá vláda odovzdala Ukrajine, je stále zastavená, a SR by mala dostať menej finančných prostriedkov, ako bolo pôvodne sľúbené.

Uviedol to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD), ktorý sa zúčastnil v Bruseli na otvorení Európskeho humanitárneho fóra a na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci.

Humanitárna pomoc v roku 2024

Ministri zahraničných vecí krajín EÚ diskutovali o pomoci Ukrajine, a tiež o situácii na Blízkom východe a v Bielorusku. Ministri prostredníctvom videokoferencie diskutovali aj so šéfom diplomacie Spojených štátov amerických Antonym Blinkenom a s ministrom zahraničných vecí Ukrajiny Dmytrom Kulebom.

Na otvorení Európskeho humanitárneho fóra Blanár predstavil priority a zámery Slovenska v oblasti humanitárnej pomoci v roku 2024.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Európska únia je svetovým lídrom v poskytovaní humanitárnej pomoci a jej dôležitosť v tejto oblasti priamo narastá s humanitárnymi potrebami vo svete. Naša koordinácia je preto kľúčová pre prijímanie inovatívnych, udržateľných a účinných riešení súčasných humanitárnych kríz,” uviedol šéf slovenskej diplomacie, ktorý hovoril aj spôsoboch, akými Slovensko prispeje k humanitárnej pomoci na Blízkom východe a Ukrajine.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v marci 2024 (fotografie)

Odmietavá pozícia vlády SR

Na zasadnutí Rady EÚ pre zahraničné veci Blanár ocenil dosiahnuté dohody na vytvorení Asistenčného fondu pre Ukrajinu v rámci Európskeho mierového fondu.

Odmietavá pozícia vlády SR k poskytovaniu vojenskej pomoci zo skladov Ozbrojených síl SR je známa a je v tejto súvislosti rešpektovaná,“ zdôraznil Blanár a informoval, že šéfovia diplomacií EÚ na zasadnutí diskutovali o možnosti využitia mimoriadnych výnosov zo zmrazených štátnych aktív Ruskej centrálnej banky na obnovu Ukrajiny a po prvýkrát aj o možnosti ich nasmerovania na vojenskú pomoc cez spomínané nástroje Únie.

Sankcie voči Rusku

Ako ďalej informoval rezort diplomacie, koordinátor EÚ pre sankčnú politiku David O’Sullivan informoval ministrov o implementácii ekonomických sankcií EÚ voči Rusku a upozornil zároveň na znepokojujúci negatívny trend ich obchádzania zo strany tretích krajín.

Ministri zahraničných vecí spoločne odsúdili konanie ruských prezidentských volieb na okupovaných územiach Ukrajiny, ktoré SR spoločne s celou EÚ neuznáva, a považuje ich konanie za hrubé porušenie medzinárodného práva.

Dvojštátne riešenie izraelsko-palestínskeho konfliktu

Blanár v súvislosti s konfliktom v Gaze podporil právo Izraela na primeranú sebaobranu proti teroru Hamasu, zároveň sa však pridal k tým, ktorí volajú po politickej dohode a po prestávke v bojoch, prepustení rukojemníkom, riešení humanitárnej situácie a zmiernení utrpenia civilistov.

Viac o téme: Izraelsko-palestínsky konflikt

Šéf slovenskej diplomacie rovnako zdôraznil potrebu zintenzívniť hľadanie diplomatického riešenia konfliktu ako aj návratu k rokovaniam o dvojštátnom riešení izraelsko-palestínskeho konfliktu:

Jediná cesta k trvalému mieru, bezpečnosti a stabilite na Blízkom východe pre Izrael i Palestínčanov vedie cez dvojštátne riešenie,” vyhlásil Blanár, ktorý prisľúbil vynaložiť na aktivity v rámci humanitárnej pomoci v tomto roku sumu 2,5 milióna eur.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Izraelsko-palestínsky konflikt 2023 (fotografie)

Humanitárna pomoc

Ako informoval, doteraz do Pásma Gazy doručili už 12 ton rôzneho materiálu a ďalšiu finančnú pomoc.

Pri humanitárnej podpore Ukrajiny sa budú naše aktivity zameriavať najmä na poskytovanie zdravotnej starostlivosti a humanitárne odmíňovanie,” uzavrel Blanár.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: Európsky mierový nástroj, Ficova vláda 2023 – 2027 (koalícia Smer-SD Hlas-SD SNS), Humanitárna pomoc, Humanitárna pomoc Ukrajine, Izraelsko-palestínsky konflikt, Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, rusko-ukrajinský konflikt, sankcie voči Rusku, ukrajinský minister zahraničných vecí
Zdroj: SITA.sk – Slovensko dostane menej financií z Európskeho mierového nástroja. Blanár predstavil zámery Slovenska v oblasti humanitárnej pomoci (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -