Prokurátor v kauze Gorila opätovne obvinil Haščáka a ďalšie osoby

0

20.3.2024 (SITA.sk) – Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry v uplynulých dňoch vydal rozhodnutie o vznesení obvinení piatim osobám v kauze známej ako Gorila. Ako špeciálna prokuratúra informovala na sociálnej sieti, obvinenie sa týka osôb J. H., J. M., A. B., J. J. a P. H.

Zosnovanie a podporovanie zločineckej skupiny

Všetci boli obvinení pre zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a korupčné trestné činy, štyri osoby obvinili ešte aj pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

„K vydaniu uznesenia pristúpil prokurátor po tom, čo bolo na základe vyžiadaných správ zistené, že sa nejaví ako reálne bez zbytočného odkladu splnenie jeho pokynu – vydaného vo veci konajúcej vyšetrovateľke – k vzneseniu obvinení,” uviedla prokuratúra.

Obvinili sedem osôb

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila ešte v novembri 2022 finančníka Jaroslava Haščáka, bývalého ministra hospodárska Jirka Malchárka, bývalú predsedníčku výkonného výboru Fondu národného majetku SR Annu Bubeníkovú a ďalšie osoby zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Haščák čelil tiež obvineniu pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Celkovo vo veci obvinili sedem osôb.

Jirko Malchárek a Anna Bubeníková boli okrem založenia zločineckej skupiny stíhaní aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Ďalší obvinení

Ďalším obvineným bol bývalý člen výkonného výboru Fondu národného majetku Jozef J. Ten bol tiež obvinený zo založenia zločineckej skupiny, pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Medzi obvinenými figuruje bývalý podpredseda výkonného výboru štátneho Fondu národného majetku z čias vlády SDKÚ Peter H. NAKA ho stíhala okrem založenia zločineckej skupiny aj pre pokračovací obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku.

Obvinení boli aj Vladimír R. a Stanislav R. pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Obvinenia v tejto veci neskôr dozorový prokurátor zrušil. Dôvod bol však podľa neho čisto formálno-procesný pričom avizoval opätovné vznesenie obvinení.

Viac k témam: Kauza Gorila, Korupcia, Obvinenie, Prokuratúra, Trestná činnosť
Zdroj: SITA.sk – Prokurátor v kauze Gorila opätovne obvinil Haščáka a ďalšie osoby © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -