Hlavné mesto pripravuje verejnú súťaž na opravu Mosta SNP

0

8.2.2024 (SITA.sk) – Bratislava pripravuje verejnú súťaž na opravy zvarov na Moste SNP. Pre agentúru SITA to uviedol hovorca hlavného mesta Peter Bubla.

Podľa neho most prešiel jednou z najdôslednejších prehliadok za posledné roky a mesto má k dispozícii kvalitné odborné posúdenie jeho stavu.

Spolupráca s univerzitou

“Aj keď je most prevádzkovateľný a pre motoristov a chodcov bezpečný, prehliadka ukázala, že na moste sú miestami porušené pozdĺžne zvary nosníkov ortotropnej mostovky,” priblížil hovorca.

Mesto v spolupráci so Slovenskou technickou univerzitou (STU) určilo najvhodnejší spôsob zvárania, aby nebola poškodená izolácia a asfaltový povrch vozovky na moste.

“Proces k uvedenému bol skutočne precízny – v spolupráci s STU boli vyhotovené skúšobné vzorky mostovky s reálne nanesenou vrstvou izolácie a asfaltových vrstiev na plechu mostovky, na vzorkách bola zrealizovaná séria skúšobných zvarov rôznymi formami a postupmi zvárania,” poznamenal Bubla.

Aktuálne platné normy

Podľa magistrátu bolo cieľom zistenie postupu zvárania, aby dosiahli kvalitu v zmysle aktuálne platných noriem.

“V závere roka 2023 bola zároveň realizovaná mimoriadna prehliadka Mosta SNP so zameraním na kontrolu stavu už zisteného poškodenia zvarov a v spolupráci so Strojníckou fakultou STU bola tiež zrealizovaná základná obhliadka a diagnostika lán mosta, ktoré sú v poriadku a mesto plánuje ich kontrolu aj v budúcnosti,” doplnil.

Navrhnuté technologické postupy zvárania spolu so závermi z mimoriadnej prehliadky sú súčasťou podkladov pre verejnú súťaž na zabezpečenie opravy zvarov. “Túto verejnú súťaž aktuálne pripravujeme. Zároveň v rámci pravidelnej údržby Mosta SNP prebieha údržba oceľových častí mostovky,” uzavrel Bubla.

Viac k témam: Most SNP v Bratislave
Zdroj: SITA.sk – Hlavné mesto pripravuje verejnú súťaž na opravu Mosta SNP © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -