Rusko odpálilo na Ukrajinu štvortonovú sovietsku raketu P-35, uvedenú do prevádzky v roku 1962 (foto)

0

21.1.2024 (SITA.sk) – Rusi odpálili na Ukrajinu protilodnú strelu P-35 s hmotnosťou štyri tony a dĺžkou desať metrov, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 1962. Ako referuje ukrajinský web Defence Express, raketa mohla byť odpálená buď z pobrežného obranného systému Redut alebo z divízie protilodnej protiraketovej pobrežnej obrany Objekt-100.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Ide o prvý známy prípad jej použitia,“ tvrdí Defence Express a dodáva, že na snímkach sú viditeľné trosky rakety P-35 vyznačujúcej sa výraznými rozmermi, ktorú vyvinuli v roku 1950. Napriek svojmu veku je však P-35 v Rusku naďalej v prevádzke.

Podľa Defence Express bola raketa evidentne zostrelená a vzhľadom na to, že ide o protilodnú raketu, je pravdepodobnejšie, že Rusi pri tomto údere mierili na zariadenia v južných oblastiach.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Raketa P-35 sa používa v systéme protilodnej protiraketovej pobrežnej obrany Objekt-100. Toto podzemné zariadenie sa nachádza neďaleko Balaklavy na Kryme. Samotné rakety sú ukryté pod zemou v odpaľovacích zariadeniach a sú zdvihnuté len krátko pred štartom. Celkovo boli v Rusku len dva takéto systémy – jeden

Viac k témam: protilodné strely, rusko-ukrajinský konflikt, ruský útok, vojna na Ukrajine, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Rusko odpálilo na Ukrajinu štvortonovú sovietsku raketu P-35, uvedenú do prevádzky v roku 1962 (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -