Moskva odmieta americký návrh na obnovenie rozhovorov o kontrole jadrových zbraní

0

20.1.2024 (SITA.sk) – Ruský minister zahraničia odmietol návrh Spojených štátov na obnovenie dialógu o kontrole jadrových zbraní. Podľa Sergeja Lavrova sú takéto rozhovory nemožné, kým Washington poskytuje vojenskú pomoc Ukrajine.

Moskva dosiahne svoje ciele

Na výročnej tlačovej konferencii tiež šéf ruskej diplomacie obvinil Západ z podnecovania rizík pre globálnu bezpečnosť tým, že podporuje Ukrajinu, aby zintenzívnila útoky na ruské územie, a varoval, že Moskva dosiahne svoje ciele v konflikte bez ohľadu na západnú podporu Kyjeva.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Spojené štáty musia najprv prepracovať svoju politiku voči Rusku, aby sa mohli obnoviť kontakty v oblasti kontroly jadrových zbraní, vyhlásil minister.

Snaha o obnovu jadrových rozhovorov

Snaha Washingtonu o obnovenie jadrových rozhovorov je podľa Lavrova poháňaná túžbou obnoviť inšpekcie v ruských lokalitách jadrových zbraní. Takéto požiadavky USA pritom označil za „neslušné“ vzhľadom na ukrajinské útoky na ruské základne jadrových bombardérov počas konfliktu.

„Uprostred hybridnej vojny, ktorú vedie Washington proti Rusku, nevidíme žiadny základ nielen pre akékoľvek dodatočné spoločné opatrenia v oblasti kontroly zbrojenia a znižovania strategických rizík, ale ani pre akúkoľvek diskusiu o otázkach strategickej stability s USA,“ vyhlásil Lavrov a dodal: „Pevne spájame takúto možnosť so Západom, ktorý sa v plnej miere vzdáva svojho zlomyseľného kurzu zameraného na podkopávanie bezpečnosti a záujmov Ruska“.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Lavrov tiež obvinil Západ z toho, že blokuje akékoľvek rokovania o ukončení konfliktu a podnecuje na zintenzívnenie útokov na Rusko.

„Takéto povzbudenie a presun príslušných zbraní ukazuje, že Západ nechce žiadne konštruktívne riešenie. Západ tlačí na eskaláciu ukrajinskej krízy, čo prináša nové strategické riziká,” povedal.

Rusko bude podľa jeho slov pokračovať „so špeciálnou vojenskou operáciou“ na Ukrajine bez ohľadu na tlak Západu, ktorý by nemal dúfať v porážku Ruska.

Viac k témam: Jadrové zbrane, rusko-ukrajinský konflikt, ruský minister zahraničia, Vojenská pomoc Ukrajine, vojna na Ukrajine
Zdroj: SITA.sk – Moskva odmieta americký návrh na obnovenie rozhovorov o kontrole jadrových zbraní © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -