Putin sa rozhodol podpáliť svet, vyhlásil Duda a svetových lídrov vyzval, aby neboli unavení

0

19.1.2024 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin sa podľa poľského prezidenta rozhodol „podpáliť svet“. Andrzej Duda to povedal na podujatí Ukrajinské raňajky počas Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, informuje na svojej webstránke denník The Guardian.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

„Som si absolútne istý, že 30 rokov po rozpade Sovietskeho zväzu sme svedkami znovuzrodenia ruského imperializmu v jeho krvilačnej verzii. Bez pochýb sa Putin rozhodol podpáliť svet,“ vyjadril sa Duda pripomínajúc, že vojna na Ukrajine je najväčší ozbrojený konflikt v Európe od druhej svetovej vojny.

Poľský prezident v Davose vyzval svetových lídrov, aby neboli unavení pre vojnu na Ukrajine. „Koalícia zla“ je podľa neho pripravená riskovať, aby mala kontrolu nad svetovým poriadkom. Ak Putin na Ukrajine vyhrá, vyšle to celému svetu jasný signál a povzbudí jeho podporovateľov, aby posilnili svoje akcie proti západnému svetu, skonštatoval.

Len Ukrajinci musia rozhodnúť o svojej budúcnosti, povedal tiež Duda s tým, že konflikt sa skočí len celkovým ústupom Moskvy, ktorá je agresorom a napadla nezávislý a suverénny štát.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine v januári 2024 (fotografie)

Putin by sa podľa poľského prezidenta v prípade víťazstva na Ukrajine nezastavil. Ďalšie krajiny, napríklad vo východnej Európe, na Kaukaze či v Strednej Ázii, sa podľa neho môžu stať ďalšou obeťou Ruska.

Viac k témam: Poľský prezident, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Svetové ekonomické fórum, vojenská invázia
Zdroj: SITA.sk – Putin sa rozhodol podpáliť svet, vyhlásil Duda a svetových lídrov vyzval, aby neboli unavení © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -