Vodič s viac než 2 promile alkoholu, obrovské škody na zdraví či majetku. Alkohol za volantom je stále problémom, Union poisťovňa vyzýva šoférov k zodpovednosti

0

12.1.2024 (SITA.sk) – Nešťastné autonehody sa predpovedať nedajú, niektoré okolnosti nepríjemných udalostí však môže ovplyvniť každý z nás. Union poisťovňa upozorňuje na situácie, kedy klientom nepomôže ani to najlepšie poistenie.

“Alkohol za volantom zabíja, o tolerancii či krytí následkov, ktoré spôsobí vodič pod vplyvom alkoholu, nemôže prebiehať žiadna diskusia,” uvádza za Union poisťovňu člen predstavenstva Tomáš Kalivoda.

Pri škodách zavinených alkoholom za volantom nedochádza ku krytiu z havarijného poistenia. Ak vodič spôsobí dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu, poškodenému je náhrada plnená z povinného zmluvného poistenia. Náklady však poisťovňa spätne vymáha.

“V minulom roku sme zaznamenali prípad, kedy dopravnú nehodu spôsobil vodič pod vplyvom alkoholu, pričom mu bolo namerané 2,67 promile (1,28 mg/l alkoholu v dychu) a spôsobil škodu na majetku vo výške takmer 11 tisíc eur. Škodu takmer 25 tisíc na zdraví a ďalších viac než 2 tisíc eur na majetku spôsobil vodič, ktorému bolo namerané 1,15 promile (0,55 mg/l alkoholu v dychu). Finančný aspekt a samotný proces riešenia takýchto dopravných nehôd je náročný, najdôležitejšie je však uvedomiť si, že alkohol za volantom môže tragicky ovplyvniť životy nevinných ľudí,” vysvetľuje hovorkyňa Unionu Kristína Baluchová.

Union sa spolu so sesterskou Union zdravotnou poisťovňou v tomto roku snaží o intenzívnejšiu osvetu o problémoch spätých s alkoholizmom. “V zdravotnej poisťovni vidíme, ako veľmi môže alkohol zasiahnuť život našich poistencov a spôsobiť im na zdraví trvalé škody. Blíži sa “suchý február”, ktorý ľudia môžu využiť ako výzvu abstinencie. Naše aktivity smerom k prevencii a zdravému životnému štýlu budeme nielen vo februári orientovať aj k tejto citlivej a často tabuizovanej téme a veríme, že našim poistencom a klientom môžeme aj v tejto oblasti zmeniť životy k lepšiemu,” uzatvára za Union Tomáš Kalivoda.

Informačný servis

Viac k témam: Autonehoda, PR
Zdroj: SITA.sk – Vodič s viac než 2 promile alkoholu, obrovské škody na zdraví či majetku. Alkohol za volantom je stále problémom, Union poisťovňa vyzýva šoférov k zodpovednosti © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -