Slovensko kúpi systém MRSAM-M aj komplety MANPAD, ministerstvo odporučilo vláde dve ponuky

0

5.10.2023 (SITA.sk) – Vláda schválila zámer ministerstva obrany obstarať prenosné komplety protivzdušnej obrany (PVO) a mobilný systém protivzdušnej obrany v rámci 1. etapy akvizície palebných prostriedkov PVO.

Náklady takmer 200 miliónov eur

Ako sa píše v predloženom materiáli, požadované počty techniky v rámci 1. etapy obstarávania palebných prostriedkov PVO predstavujú jeden mobilný systém stredného dosahu (MRSAM-M) a 12 súprav (12/36 ks v závislosti od konfigurácie) prenosných kompletov PVO (MANPAD).

Celkové odhadované náklady na realizáciu prvej etapy projektov akvizície palebných prostriedkov PVO sú pri odporúčaných variantoch riešenia na základe vyhodnotenia prijatých vládnych ponúk vo výške takmer 194 miliónov eur.

Odporučenie ministerstva obrany

Ako rezort obrany priblížil, na komplety MANPAD boli doručené celkovo štyri ponuky od štyroch krajín a na systémy MRSAM-M štyri ponuky od troch krajín.

Rezort obrany po vyhodnotení ponúk odporučil vláde ponuku od Poľskej republiky s MANPAD kompletom PIORUN a v procese obstarania systémov MRSAM-M vyhodnotil ako najlepšiu izraelskú ponuku systému BARAK-MX.

Ministerstvo obrany chce začať s realizáciou 1. etapy obstarávania palebných prostriedkov PVO okamžite, s predpokladaným dodaním výstupov v rokoch 2024 až 2026.

Ako rezort spresnil v predloženom materiáli, obstarávanie PVO je súčasťou dlhodobého plánu rozvoja rezortu ministerstva obrany s výhľadom do roku 2035

Viac k témam: Protivzdušná obrana, systém protivzdušnej obrany
Zdroj: SITA.sk – Slovensko kúpi systém MRSAM-M aj komplety MANPAD, ministerstvo odporučilo vláde dve ponuky © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -