Vláda odobrila novú zmluvu o štátnej hranici s Českom, obsahovať bude aj prehľadnú mapu

0

5.10.2023 (SITA.sk) – Vláda v stredu odobrila novú zmluvu medzi Slovenskom a Českou republikou o spoločnej štátnej hranici. Ako v tejto súvislosti uviedlo ministerstvo vnútra, súčasťou zmluvy bude prehľadná mapa a zoznam súradníc hraničných bodov.

Zjednodušenie schvaľovacieho procesu

Zároveň rezort zdôraznil, že charakter hraničnej čiary medzi oboma štátmi je od roku 2011 nepohyblivý.

Vypracovanie a uzavretie novej zmluvy o štátnej hranici s Českou republikou sa navrhuje najmä z dôvodu zjednodušenia schvaľovacieho procesu a sprístupnenia aktualizovaných údajov o štátnej hranici v hraničnom dokumentárnom diele, ktoré je verejne prístupné. Podstata zmeny spočíva v tom, že hraničné dokumentárne dielo, ktoré je v súčasnosti možné aktualizovať až po ukončení komplexného preskúšania celej štátnej hranice, viac nebude súčasťou medzinárodnej zmluvy,” vysvetlilo ministerstvo vnútra.

Hraničné body

Podľa zmluvy vzájomná hranica SR a ČR prebieha po priamej spojnici po sebe nasledujúcich hraničných bodoch od bodu styku štátnych hraníc zmluvných strán a Poľska (Beskydy) až k bodu styku štátnych hraníc zmluvných strán a Rakúska (Dyje-Morava).

Zmeny priebehu štátnej hranice môžu byť vykonané iba na základe medzinárodnej zmluvy,” konštatuje dokument.

Viac k témam: hranica s Českom, Štátna hranica
Zdroj: SITA.sk – Vláda odobrila novú zmluvu o štátnej hranici s Českom, obsahovať bude aj prehľadnú mapu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -