Putin priznal zintenzívnenie ukrajinskej protiofenzívy, svoje jednotky posilnil vrtuľníkmi

0

29.7.2023 (SITA.sk) – Ruský vodca Vladimir Putin priznal, že vojenské operácie Ukrajiny sa v posledných dňoch zintenzívnili. Referuje o tom web news.sky.com.

Ešte cez víkend na stretnutí so samozvaným bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom šéf Kremľa tvrdil, že ukrajinská protiofenzíva „zlyhala“.

Dobré výsledky Ukrajiny

Kyjev v ostatnom čase príliš nekomentuje akcie ukrajinskej armády, no prezident Volodymyr Zelenskyj v stredu večer vyhlásil, že Ukrajinci zaznamenali v prvej línii „veľmi dobré výsledky“.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Západní vojenskí analytici zasa uviedli, že „významná“ protiofenzíva ukrajinských jednotiek v stredu prelomila ruské obranné pozície na juhu Ukrajiny.

Ruské ministerstvo obrany zasa uviedlo, že ukrajinské sily pokračujú v takzvaných „neúspešných“ útokoch na viacerých frontoch.

Útočný vrtuľník Ka-52

Rusko v poslednom období posilnilo svoje vojenské jednotky na juhu Ukrajiny modernizovanými útočnými vrtuľníkmi Ka-52, ktoré v minulosti spôsobili Ukrajine významné straty. Uviedla to v správe zverejnenej vo štvrtok spravodajská služba britského ministerstva obrany.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

„Za situácie, keď ukrajinské sily pokračujú vo veľkých ofenzívnych operáciách v Záporožskej oblasti, jedným z najvplyvnejších ruských zbraňových systémov v tomto sektore je útočný vrtuľník Ka-52,“ konštatuje správa britského rezortu obrany. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Predstavitelia britskej vojenskej spravodajskej služby poznamenali, že Rusko stratilo približne 40 vrtuľníkov Ka-52, ale konštatovali, že tento typ vrtuľníka zároveň spôsobil významné straty Ukrajine. „V posledných mesiacoch Rusko s vysokou pravdepodobnosťou zväčšilo sily na juhu minimálne o malý počet úplne nových variantov vrtuľníka Ka-52M,“ dodalo britské ministerstvo obrany.

Viac k témam: KA-52 Aligator, rusko-ukrajinský konflikt, Ruský prezident, Ukrajinská protiofenzíva, Ukrajinský prezident, Zahraničie
Zdroj: SITA.sk – Putin priznal zintenzívnenie ukrajinskej protiofenzívy, svoje jednotky posilnil vrtuľníkmi © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -