Rusi opäť útočili na Odeskú oblasť, zamerali sa na dunajské prístavy a zásoby obilia (foto)

0

25.7.2023 (SITA.sk) –
Aktualizované 24. júla 15:51

Rusko sa počas nočného útoku dronmi zameralo na ukrajinskú prístavnú infraštruktúru na rieke Dunaj a zásoby obilia. V samostatných vyhláseniach to oznámila ukrajinská armáda, informuje spravodajský portál CNN.

Štvorhodinový útok

Útok vykonali iránskymi dronmi Šáhid a trval štyri hodiny, uviedlo ukrajinské južné operačné velenie na sociálnej sieti Facebook.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Ukrajinské sily protivzdušnej obrany zničili tri drony, no „niektoré“ sa cez nich dostali, povedal v samostatnom vyhlásení hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ruskí okupanti podľa neho „naďalej útočia na civilné zariadenia a ukrajinské obilie“, cituje portál Ukrajinská pravda.

Zničený aj sklad s obilím

Podľa šéfa odeskej oblastnej vojenskej správy Oleha Kipera pri útoku utrpelo zranenia šesť ľudí.

Ako ďalej uviedol na komunikačnej platforme Telegram, troch z nich hospitalizovali s ľahkými šrapnelovými zraneniami a pomliaždeninami.

Ukrajinská armáda uviedla, že pri útoku bol zničený sklad s obilím a poškodené boli aj skladovacie nádrže na iné druhy nákladu. V jednom z výrobných zariadení vypukol požiar, ktorý sa však rýchlo podarilo uhasiť.

Cena obilia

Podľa portálu BBC boli poškodené dunajské prístavy Reni a Izmajil. Prístav Reni pritom leží len približne dvesto metrov od rumunského územia a desať kilometrov od rumunského prístavu Galati.

Dunaj je pre Kyjev kľúčovou exportnou trasou po tom, ako Rusko odstúpilo od dohody umožňujúcej Ukrajine vyvážať pšenicu, kukuricu a ďalšie produkty cez Čierne more.

V priebehu jedného dňa po tom, ako Rusko 17. júla ukončilo svoju účasť na dohode o preprave ukrajinského obilia cez Čierne more, sa globálne ceny obilia zvýšili o osem percent.

Overnight russia attacked the port infrastructure of the Danube region in the #Odesa region with “Shahed-136” drones. Three drones were destroyed by air defense forces. Oleg Kiper, the head of Odesa RMA, said a result of the impact, a hangar with grain was destroyed, tanks for… pic.twitter.com/UDDmqCj7f9
— Ukraine Front Lines (@EuromaidanPR) July 24, 2023

Viac k témam: Dunaj, Iránske drony, obilie, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Rusi opäť útočili na Odeskú oblasť, zamerali sa na dunajské prístavy a zásoby obilia (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -