Spojené štáty uvalili sankcie na osoby prepojené s Ruskom, údajne chceli destabilizovať moldavskú vládu

0

6.6.2023 (SITA.sk) – Spojené štáty uvalili sankcie na osoby prepojené s ruskou spravodajskou službou, ktoré sa údajne snažili pomôcť Kremľu destabilizovať demokraticky zvolenú moldavskú vládu prostredníctvom protestov v moldavskom hlavnom meste začiatkom tohto roka.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Úrad pre kontrolu zahraničných aktív ministerstva financií určil sedem členov skupiny napojenej na sankcionovaného moldavského oligarchu Ilana Șora a vodcu moldavskej proruskej strany Șor, ktorý je v súčasnosti v exile v Izraeli.

Strana Șor podporuje skupinu s názvom Hnutie pre ľudí, ktorá začiatkom tohto roka zorganizovala protivládny protest v hlavnom meste Moldavska. Demonštranti požadovali, aby prozápadná vláda krajiny plne dotovala účty občanov za zimnú energiu a aby „nezaťahovala krajinu do vojny“.

Moldavská polícia v marci uviedla, že zmarila sprisahanie skupín podporovaných Ruskom, ktoré boli vycvičené na vyvolávanie masových nepokojov počas protestov. USA už predtým odhalili ruské pokusy o rozvrátenie moldavskej vlády.

Viac k témam: Destabilizácia, rusko-ukrajinský konflikt, Sankcie proti Rusku
Zdroj: SITA.sk – Spojené štáty uvalili sankcie na osoby prepojené s Ruskom, údajne chceli destabilizovať moldavskú vládu © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -