Priehradu Kachovka zničil výbuch, obce už zaplavuje voda a evakuovali stovky ľudí (video)

0

6.6.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 6. júna 14:30

Ukrajina v utorok obvinila ruské sily, že vyhodili do vzduchu veľkú priehradu v časti južnej Ukrajiny, ktorú kontrolujú. Kyjev zároveň vyzval obyvateľov ďalej pozdĺž rieky Dnipro, aby sa evakuovali, a varoval pred záplavami po prúde.

Možné dezinformácie

Ukrajinské ministerstvo vnútra vyzvalo obyvateľov desiatich dedín na pravom brehu rieky a v častiach mesta Cherson, aby si nachystali základné dokumenty a domáce zvieratá, vypli spotrebiče a odišli, pričom varovalo pred možnými dezinformáciami.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Šéf vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandr Prokudin vo videu zverejnenom na Telegrame krátko pred siedmou hodinou ráno uviedol, že „ruská armáda spáchala ďalší teroristický čin”.

Russian terrorists. The destruction of the Kakhovka hydroelectric power plant dam only confirms for the whole world that they must be expelled from every corner of Ukrainian land. Not a single meter should be left to them, because they use every meter for terror. It’s only… pic.twitter.com/ErBog1gRhH
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) June 6, 2023

Podľa ruských tlačových agentúr bola priehrada zničená pri ostreľovaní. TASS s odvolaním sa na nemenovaný zdroj uviedla, že priehrada bola zasiahnutá z ukrajinského raketometu. Reuters však píše, že toto tvrdenie sa jej nepodarilo nezávisle overiť.

Smrteľné nebezpečenstvo

Ukrajinská vojenská rozviedka tvrdí, že ruské sily vyhodili do vzduchu priehradu Kachovka „v panike“. „Je to očividný teroristický útok a vojnový zločin, ktorý poslúži ako dôkaz medzinárodnému tribunálu. Tento teroristický čin je znakom paniky Putinovho režimu,” uviedla rozviedka.

Zničenie hrádze vytvorilo „smrteľné nebezpečenstvo“ pre ukrajinských občanov v obciach na oboch brehoch rieky Dnipro. „Ovplyvňuje aj ekosystém celého čiernomorského regiónu” a zvyšuje hrozbu „nukleárnej katastrofy”, dodala rozviedka.

Zničení přehrady Nová Kachovka by nemělo mít bezprostřední vliv na bezpečnost Záporožské elektrárny. Reaktory jsou odstaveny, chlazení zajištěno ze velké speciální nádrže na Dněpru. Horší je humanitární katastrofa kvůli záplavám. Další v řadě. Zatracení Rusáci.
— Dana Drábová #KeepCalmAndSmile (@DrabovaDana) June 6, 2023

Predseda Európskej rady Charles Michel na Twitteri napísal, že „Rusko a jeho spojenci“ budú braní na zodpovednosť. „Zničenie civilnej infraštruktúry sa jednoznačne kvalifikuje ako vojnový zločin. Myslím na všetky rodiny na Ukrajine postihnuté touto katastrofou,” poznamenal Michel.

V zóne záplav sú desiatky obcí

Obce na brehoch rieky Dnipro v Chersonskej oblasti na juhu Ukrajiny už zaplavuje voda. Referuje o tom spravodajský web CNN s odvolaním sa na šéfa vojenskej administratívy Chersonskej oblasti Oleksandra Prokudina.

The catastrophe is unfolding. Entire houses are washed away by the flooding Dnipro River.
Source: https://t.co/j0UEIQXDBt#Ukraine #Kherson pic.twitter.com/3UEOsLziuB

— (((Tendar))) (@Tendar) June 6, 2023

Ukrajinské ministerstvo vnútra uviedlo, že asi 80 obcí, ktorých väčšina je obsadená ruskými silami, sa nachádza v zóne možných záplav. Dosiaľ evakuovali viac ako 700 obyvateľov. Voda sa neustále rozlieva a komplikuje situáciu na cestách. Tie sú podmyté, čo znemožňuje pohyb vozidiel do niektorých obcí, preto sa evakuačné tímy snažia hľadať iné spôsoby.

There is no words for the scale of this catastrophe. #russians have have blown up the #Kakhovka hydroelectric plant in the #Kherson region. Large parts of the south of Ukraine are in danger of flooding. The civilian casualties will be massive. #RussiaIsATerroristState pic.twitter.com/83tfTLE91h
— Dr. Iuliia Hoban (@IuliiaHoban) June 6, 2023

Záporožská elektráreň nie je ohrozené

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj už v októbri minulého roka upozornil medzinárodné spoločenstvo, že Rusi podmínovali vodnú elektráreň Kachovka a plánujú katastrofu historických rozmerov, pričom postihnuté môžu byť státisíce ľudí.

DESTROYED HYDROELECTRIC PLANT
From the Kakhovka Dam, which Russia detonated, now. pic.twitter.com/HTeTCFCGCB

— Jason Jay Smart (@officejjsmart) June 6, 2023

Tvrdil vtedy, že v prípade teroristického útoku na vodnú elektráreň môžu byť zničené obrovské zásoby vody a Záporožská jadrová elektráreň môže zostať bez vody na chladenie, ktorú odoberá z tej istej vodnej nádrže. Ako však referuje web CNN s odvolaním sa na ukrajinské ministerstvo energetiky, zničenie Kachovskej priehrady nespôsobilo „žiadne ohrozenie“ dodávok elektriny na Ukrajine.

SIGNIFICANT TERRORISM
NEWS:

“Regarding the situation with the hydroelectric power station from the first deputy chairman of the regional council Sobolevsky:

1. Russian troops staged another terrorist attack, now with possible negative consequences of a man-made nature.… pic.twitter.com/TgH8dW5K60

— Jason Jay Smart (@officejjsmart) June 6, 2023

Explózia na priehrade priamo neovplyvnila celoštátne energetické systémy, ale regionálne zdroje energie sú ohrozené v dôsledku záplav, uviedlo ministerstvo vo vyhlásení. „Neexistujú žiadne hrozby pre stabilitu dodávok elektriny. Vyrobená elektrina postačuje na pokrytie potrieb spotrebiteľov.”

V dôsledku záplav už prišlo o elektrinu takmer 12-tisíc ľudí v Chersonskej oblasti, pričom môžu nastať problémy s dodávkami vody.

Ministerstvo energetiky taktiež uviedlo, že „neexistuje žiadne priame ohrozenie” Záporožskej jadrovej elektrárne napriek „postupnému poklesu hladiny vody” v chladiacich nádržiach na vyhorené palivo. Spomenutá elektráreň leží proti prúdu od zničenej priehrady a je tiež pod kontrolou Ruska.

Viac k témam: Cherson, Rieka Dnipro, rusko-ukrajinský konflikt, Ukrajinský prezident
Zdroj: SITA.sk – Priehradu Kachovka zničil výbuch, obce už zaplavuje voda a evakuovali stovky ľudí (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -