Prezidenti B9 rokovali na samite v Bratislave, Rusku adresovali výzvu a prišiel aj Stoltenberg (foto)

0

6.6.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 6. júna, 15:46

Na Bratislavskom hrade sa koná samit B9. Hlavy štátov krajín Bukureštskej deviatky (B9) sa stretávajú ôsmykrát, aby zladili svoje pozície pred riadnym samitom NATO vo Vilniuse v Litve.

Na pozvanie prezidentky Zuzany Čaputovej pricestovali do Bratislavy prezidenti Bulharska, Česka, Estónska, Litvy, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Na stretnutie prišiel aj generálny tajomník Severoatlantickej aliancie (NATO) Jens Stoltenberg.

Lídri Bukureštskej deviatky sa pravidelne stretávajú od roku 2015. Skupina B9 vznikla z iniciatívy prezidentov Poľska a Rumunska a prvé stretnutie lídrov sa konalo v Bukurešti.

Spojenci urobili správne rozhodnutia

Zuzana Čaputová počas rokovania o bezpečnosti v regióne a o dosahoch ruskej agresie povedala, že spojenectvo B9 je odolnejšie ako protivníci a ako spojenci urobili správne rozhodnutia. Najlepším spôsobom, ako obnoviť mier v Európe, je pokračovať v intenzívnej pomoci Ukrajine. Vďaka odvahe Ukrajiny a medzinárodnej pomoci Rusko kontroluje menej územia ako v minulom roku.

Všetci chceme ukončiť túto humanitárnu katastrofu,“ povedala s tým, že o prioritách je príležitosť porozprávať sa na summit vo Vilniuse. Prvou prioritou je prediskutovať, aké kroky je treba urobiť, aby naši občania boli chránení pred hrozbami. Druhou je, ako posilniť našu jednotu a ako pokračovať v praktickej a politickej podpore pre Ukrajinu.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Prezidentka Čaputová sa stretla s generálnym tajomníkom NATO (fotografie)

Spoločná výzva pre Rusko

Prezidenti Slovenska Zuzana Čaputová, Českej republiky Petr Pavel, Estónska Alar Karis, Litvy Gitanas Nausėd, Lotyšska Egils Levits, Maďarska Katalin Nováková, Poľska Andrzej Duda a Rumunska Klaus Iohannis a viceprezidentka Bulharska Iliana Iotova tiež potvrdili podporu nezávislosti, zvrchovanosti a územnej celistvosti Ukrajiny v rámci jej medzinárodne uznaných hraníc.

Vyzývajú Rusko, aby zastavilo všetky vojenské aktivity a bezpodmienečne stiahlo svoje jednotky z územia Ukrajiny. Informoval o tom hovorca prezidentky Martin Strižinec.

Ukrajine budú pomáhať aj naďalej

Počas diskusie sa všetci zhodli, že odsudzujú neopodstatnenú a nelegálnu vojnu na Ukrajine, ktorá má právo na svoju obranu v súlade s medzinárodným právom, vrátane Charty OSN. Rusko musí zastaviť svoje útoky na ukrajinské civilné obyvateľstvo, infraštruktúru, deportácie detí a sexuálne násilie. Podľa lídrov B9 musia byť vyvodená zodpovednosť voči tým, ktorí sú zodpovední za zločin agresie, krutosti a vojnové zločiny.

„Ukrajine budeme naďalej pomáhať, aby dosiahla mierové riešenie za podmienok, ktoré si sama určí, a budeme ju podporovať tak dlho, ako to bude potrebné, vrátane vojenskej, finančnej a humanitárnej pomoci. Naše krajiny poskytli ochranu najväčšiemu počtu ukrajinských utečencov,” zhodnotili.

Zároveň vyzvali Bielorusko, ktoré aktívne pomáha ruskému vojnovému úsiliu, aby prestalo so svojou spoluúčasťou, nakoľko ide o hrubé porušenie medzinárodného práva.

Opatrenia NATO majú obranný charakter

Severoatlantická aliancia zareagovala na zhoršenie euroatlantickej bezpečnosti spôsobenej ruskou agresiou. Posilnili spojeneckú vojenskú prítomnosť na východnom krídle, od Baltského po Čierne more. Všetky tieto opatrenia majú obranný charakter.

Prezidenti očakávajú, že samit vo Vilniuse posilní spojeneckú obrannú zostavu na východnom krídle s cieľom odstrašiť a odoprieť akúkoľvek príležitosť na agresiu. V záujme bezpečnosti východného krídla kladú prezidenti dôraz na posilnenú integrovanú protivzdušnú a protiraketovú obranu na rotujúcom a pretrvávajúcom základe. Vyzývajú všetkých spojencov, aby na tieto aktivity poskytli sily a spôsobilosti.

„Rusko, ďalší autokratickí aktéri a strategickí rivali, s nimi spriaznené entity, ako aj neštátni aktéri využívajú hybridné útoky na dosiahnutie svojich cieľov. Snažia sa prostredníctvom dezinformačných kampaní zneužiť našu otvorenosť, prepojenosť a digitalizáciu na zasahovanie do našich demokratických procesov a inštitúcií,” skonštatovali predstavitelia štátov.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Samit prezidentov B9 v Bratislave (fotografie)

Cieľom týchto aktérov je oslabiť dôveru spojencov. Zneužívajú politicky citlivé témy, manipulujú dodávky energií, vykonávajú aktivity v kybernetickom priestore a zneužívajú migráciu. Bukureštská deviatka bude viac investovať, individuálne aj kolektívne, do pripravenosti, odstrašovať a brániť sa vo všetkých oblastiach, v súlade s 360-stupňovým prístupom Aliancie. Očakávajú, že prísľub 2 percent HDP do obrany sa vo Vilniuse stane základom, a nie stropom.

Cieľom je väčší balík podpory

Lídri B9 vítajú Fínsko ako nového člena Aliancie a podporujú Švédsko, aby sa čoskoro stalo ďalším členom. Od februára minulého roka Aliancia navýšila pomoc Ukrajine v súlade s potrebami Kyjeva. Samit vo Vilniuse by mal posilniť aj politickú a praktickú podporu Ukrajiny.

Cieľom je väčší, viacročný a komplexný balík podpory, ktorý posilní jej obranné spôsobilosti aj prostredníctvom implementácie štandardov Aliancie a zvýšením jej interoperability s NATO. Za dôležitý považujú návrh na zriadenie Spoločného analytického, výcvikového a vzdelávacieho centra s Ukrajinou so sídlom v Poľsku. Ukrajina je súčasťou euroatlantickej komunity a jej bezpečnosť je podľa B9 prepojená s bezpečnosťou spojencov.

Podporujú členstvo Ukrajiny v NATO

Prezidenti okrem toho podporujú euroatlantické ašpirácie Ukrajiny a rozhodnutie z Bukurešti z roku 2008, že Ukrajina sa raz stane členom NATO. Prezidenti povzbudzujú Ukrajinu, aby pokračovala v reformách v súlade so všetkými zásadami Charty o osobitnom partnerstve medzi Severoatlantickou alianciou a Ukrajinou. Budú pokračovať v úsilí vyhodnocovať a prispôsobovať prístup Aliancie k Rusku.

Taktiež budú pokračovať v posilňovaní podpory Aliancie pre Bosnu a Hercegovinu, Gruzínsko a Moldavskú republiku, ktorej cieľom je budovať ich vnútornú súdržnosť a odolnosť voči akémukoľvek škodlivému vplyvu. Na samite vo Vilniuse očakávajú zintenzívnenie spolupráce s podobne zmýšľajúcimi krajinami ako s indicko-pacifickými partnermi a s Európskou úniou.

„Sme presvedčení, že samit vo Vilniuse bude historickým úspechom. Aliancia je silnejšia a jednotnejšia ako kedykoľvek predtým. My, štáty Bukureštskej deviatky, budeme aj naďalej neúnavne pracovať na ďalšom posilňovaní našej jednoty a solidarity, pevnom transatlantickom pute a posilňovaní našej bezpečnosti, obrany a stability v euroatlantickom priestore. Budeme sa aj naďalej usilovať o mier, bezpečnosť a stabilitu v celom euroatlantickom priestore,” uzavreli prezidenti.

Viac k témam: B9 Bukurešťská deviatka, Bratislavský hrad, Generálny tajomník NATO, Krajiny Bukureštskej deviatky (B9), Prezidentka SR, rusko-ukrajinský konflikt
Zdroj: SITA.sk – Prezidenti B9 rokovali na samite v Bratislave, Rusku adresovali výzvu a prišiel aj Stoltenberg (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -