Žreb padol na Jablko, hovorí Ďuriš Nicholsonová o spájaní s Demokratmi, ale až 20 miest na kandidátke jej Heger nedal (video)

0

6.6.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 5. júna, 13:56

Strana Demokrati v pondelok oznámila predvolebnú spoluprácu a spoločnú kandidátku so stranou Jablko, ktorej zakladateľkou je europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová.

Názvy strán sa meniť nebudú

Ako ďalej na tlačovej besede informoval líder Demokratov Eduard Heger, programy strán sa v mnohých oblastiach dopĺňajú. Zároveň tvrdí, že spájanie síl je cestou k tomu, aby zabránili prepadu akéhokoľvek hlasu, ktorý pomôže na Slovensku uchrániť demokraciu.

Ďuriš Nicholsonová uviedla, že strana Jablko od začiatku jasne komunikovala, ako vidí svoje možnosti ďalšieho postupu – išlo najmä o spájanie demokratických síl a taktiež urobiť maximum pre to, aby sa umiestňovala čoraz lepšie v prieskumoch verejnej mienky na Slovensku. Taktiež informovala, že názvy strán sa meniť nebudú.

Žreb padol na Demokratov

„Pokiaľ ide o spájanie, mali sme na stole len niekoľko možností, pretože hnutie Progresívne Slovensko a strana Sloboda a Solidarita oznámili veľmi skoro, že do parlamentných volieb pôjdu samostatne. Z našej strany žreb padol na Demokratov,” vysvetlila zakladateľka Jablka. Zároveň podčiarkla Hegerove slová, že programové tézy strán majú veľmi veľa prienikov.

„Podarilo sa nám dosiahnuť kompromis – kandidáti Jablka obsadia posledných päť miest na kandidátke Demokratov. S takýmto kompromisom sme spokojní. Dohoda o spájaní nie je o Jablku ani Demokratoch, ale o demokracii,” myslí si Ďuriš Nicholsonová.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Pôvodne mali aj iné požiadavky

Ďalej informovala, že Jablko pôvodne od Demokratov požadovalo dve zásadné požiadavky, a to posledných 20 miest na kandidátke Demokratov a peniaze, ktoré strana Jablko vygeneruje a vloží na transparentný účet Demokratov, budú spätne použité na individuálnu kampaň kandidátov.

Europoslankyňa zatiaľ neprezradila, ktoré mená budú na kandidátke figurovať, avšak s ňou môžu počítať. Zakladateľka Jablka zároveň informovala, že strana ešte nie je zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR, očakávajú to v najbližších dňoch. Vysvetlila, že pri viacerých vyzbieraných podpisoch si neboli istí ich pravosťou, preto proces zberu predĺžili a podpisy tak rezortu vnútra odovzdali až 20. mája.

Líder Demokratov zároveň nechcel komentovať, či sa na kandidátke objaví aj strana Mikuláša Dzurindu Modrí – Európske Slovensko alebo ďalšie menšie politické strany. „Kde je vôľa, tam je cesta. U nás vôľa je, ale na to, aby bola aj cesta, musí byť vôľa na všetkých stranách,” vysvetlil Heger.

Viac k témam: Podpredseda strany Demokrati, Predčasné voľby na Slovensku 2023
Zdroj: SITA.sk – Žreb padol na Jablko, hovorí Ďuriš Nicholsonová o spájaní s Demokratmi, ale až 20 miest na kandidátke jej Heger nedal (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -