V Bruseli mali niektorí štátni úradníci žiadať o intervenciu proti opozícii, Fico a Taraba chcú zistiť viac (video)

0

1.6.2023 (SITA.sk) –
aktualizované 31. mája, 11:25

Skupina predstaviteľov štátnych orgánov žiadala v Bruseli štruktúry Európskej únie a NATO o intervenciu proti opozícii. Povedal to v stredu na tlačovej konferencii predseda opozičnej strany Smer-SD Robert Fico.

Opozíciu nazvali hybridnou hrozbou

Podľa jeho slov označovali účastníci zahraničnej pracovnej cesty slovenskú opozíciu za hybridnú hrozbu a oznamovali, že ak opozícia vyhrá voľby, hrozí, že Slovensko vystúpi z NATO.

„Niekto poslal v apríli zo Slovenska skupinu 21 ľudí, z toho asi 15 – 16 boli predstavitelia štátnych orgánov. Komunikovali s vysokými predstaviteľmi EÚ, boli u pani Jourovej (Věra Jourová, podpredsedníčka Európskej komisie, pozn. SITA), boli v centrále NATO a žiadali intervenciu proti slovenskej opozícii, pretože začína mať prevahu a začína byť nebezpečná pre Slovensko,“ vyhlásil Fico a dodal, že podľa neho ide o organizovaný zločin proti demokracii a opozícii.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Obrátia sa aj na Žilinku

Smer-SD bude žiadať, aby sa výjazdom v Bruseli zaoberala Národná rada SR na mimoriadnej schôdzi a tiež príslušné parlamentné výbory. „Budeme žiadať predloženie všetkých záznamov, ktoré boli spísané z tejto pracovnej cesty,“ zdôraznil Fico.

Zároveň sa v tejto veci oficiálne obrátia aj na generálneho prokurátora, ktorý má podľa Fica zvážiť, či nebolo spáchaných hneď niekoľko trestných činov. Strana Smer-SD pokladá tento výjazd za ovplyvňovanie predvolebnej kampane. Vládna moc podľa neho organizuje hon na opozíciu a snaží sa ovplyvniť vývoj na Slovensku tak, aby opozícia nevyhrala voľby.

Na tlačovej konferencii Smeru-SD bol aj nezaradený poslanec Tomáš Taraba, s ktorým si podľa Fica vymieňali informácie, ktoré sa im o pracovnej ceste v Bruseli podarilo získať. „My musíme zistiť, kto je autorom tejto misie. Kto z ústavných činiteľov mal o tomto vedomosť?“ uviedol Taraba. Smer-SD pozval na tlačovú konferenciu aj zástupcov strany Hlas-SD, tí však účasť odmietli.

Zaslanie counter hybrid support teamu

Fico informoval, že výjazd štátnych úradníkov a predstaviteľov mimovládnych organizácií do Bruselu sa konal 18. a 19. apríla.

Delegácia pozostávala z predstaviteľov úradu vlády, ministerstiev vnútra, zahraničných veci, obrany, školstva, kultúry, predstaviteľov SIS, Národného bezpečnostného úradu, polície, vzdelávacích inštitútov, zástupcov projektu Konšpirátori, tlačovej agentúry AFP, Memo 98, Gerulata a GLOBSEC.

Counter hybrid support team je tím expertov z NATO, ktorý pomáha krajinám v boji proti hybridným hrozbám. V roku 2019 prišiel napríklad do Litvy na pozvanie tamojšieho ministerstva obrany. Litva vtedy čelila náporu migrantov z Bieloruska a obviňovala Minsk z hybridnej agresie.

„Zástupca ministerstva vnútra pán Daniel Milo sa dokonca dotkol otázky volieb a konštatoval, že NATO musí čo najskôr riešiť otázku volieb, pretože vyhrá Fico a Pellegrini a Slovensko vystúpi z NATO. Vysoký predstaviteľ polície pán Púchovský požiadal NATO o zaslanie counter hybrid support team na územie SR, teda špeciálny tím, ktorý by sa zoberal opozíciou, pretože hneď na úvod nás označili za najpodstatnejšiu hybridnú hrozbu na Slovensku,“ dodal Fico.

Podozrenia z manipulácie volieb

Strana Hlas-SD zaslala po tlačovej konferencii Smeru-SD médiám stanovisko, v ktorom píše, že poslanci Hlasu-SD sú pripravení zúčastniť sa na rokovaniach kontrolných výborov parlamentu aj na prípadnej mimoriadnej schôdzi, ktorá má medializované podozrenia o možnej manipulácii volieb potvrdiť alebo vyvrátiť.

„Ak sú informácie o rokovaní oficiálnej slovenskej delegácie na pôde NATO a Európskej únie o slovenských parlamentných voľbách pravdivé, Hlas žiada zverejnenie kompletnej informácie o zložení, cieľoch a obsahu rokovaní tejto výpravy,“ uvádza sa v stanovisku strany.

Rovnako Hlas-SD žiada jasnú odpoveď kompetentných orgánov na výroky exministra obrany Jaroslava Naďa, že podľa spravodajských informácií mala Ruská federácia finančnými prostriedkami ovplyvňovať slovenskú volebnú kampaň.

“Ak je táto informácia pravdivá, pýtam sa, čo vtedajšia Hegerova vláda urobila, aby zabezpečila nezávislosť slovenských parlamentných volieb. Ak pravdivá nie je, pýtam sa, či sa týmito výrokmi pán Naď nedopúšťa trestného činu,” uviedol líder Hlasu-SD Peter Pellegrini. Dodal, že je neprípustné, aby bola verejnosť zahlcovaná podozreniami o možnej manipulácii volieb z tej či onej strany a zároveň na ne nedostávala jasné vysvetlenia.

Viac k témam: Predseda strany Smer-SD
Zdroj: SITA.sk – V Bruseli mali niektorí štátni úradníci žiadať o intervenciu proti opozícii, Fico a Taraba chcú zistiť viac (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -