Prezidentka podpísala novelu o trestnej zodpovednosti fyzických osôb, ktoré usmrtia psa, mačku alebo fretku

1

1.4.2023 (SITA.sk) – Prezidentka SR Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, ktorou sa upraví trestná zodpovednosť fyzických osôb, ktoré usmrtia spoločenské zviera – psa, mačku alebo fretku za účelom ich ďalšieho spracovania a získania produktov z nich, najmä mäsa, masti, kože či kožušiny, a to v prípadoch, keď neboli splnené zákonné dôvody k usmrteniu.

Novela zákona reaguje aj na potrebu zabezpečenia zvýšenej trestnoprávnej ochrany zvierat, ktoré sú používané na liečebné, športové alebo rekreačné účely. Návrh do parlamentu predložili poslanci hnutia Sme rodina – Petra Krištúfková, Jozef Šimko, Igor Kašper i predseda Národnej rady SR Boris Kollár.

Predkladatelia ďalej uviedli, že primeraným dôvodom na usmrtenie zvieraťa je prípad nutnej obrany a krajnej núdze, usmrtenie hospodárskeho zvieraťa využívaného na získavanie produktu živočíšneho pôvodu alebo živočíšnych vedľajších produktov či usmrtenie zvieraťa pri eradikácii, kontrole, prevencii a diagnostike chorôb, deratizácii alebo dezinsekcii. Navrhovaná právna úprava nadobudne účinnosť 1. mája tohto roku.

Viac k témam: Novela Trestného zákona, Ochrana zvierat, Prezidentka SR, Týranie zvierat, usmrtenie zvieraťa
Zdroj: SITA.sk – Prezidentka podpísala novelu o trestnej zodpovednosti fyzických osôb, ktoré usmrtia psa, mačku alebo fretku © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -

1 komentár

Comments are closed.