Vojna na Ukrajine je podvod, šírilo sa vo veľkom internetom. Konšpirátorom chýbali zábery z prvej línie

0

1.3.2023 (SITA.sk) – Prvé výročie plnohodnotnej ruskej invázie na Ukrajinu so sebou prinieslo nárast nepravdivých tvrdení o vojne na sociálnych sieťach. Niektoré príspevky si dokonca získali milióny fanúšikov a tých, ktorí ich ďalej zdieľali v rámci virtuálneho priestoru. Referuje o tom spravodajský web BBC.

Šírenie teórií pomocou Twitteru

Medzi najrozšírenejšie konšpiračné teórie z uplynulých dní patrí tvrdenie, že celá vojna na Ukrajine môže byť „podvod spáchaný západnými médiami a vládami“. Tie vo veľkom šírili používatelia sociálnej siete Twitter, ktorým pozastavili účty na tejto platforme, no dostali povolenie opäť používať svoje kontá po tom, ako ju vlastnícky prevzal Elon Musk, tiež známy zdieľaním neoverených informácií.

Viac o téme: Vojna na Ukrajine

Podporovatelia konšpiračnej teórie o tom, že vojna na Ukrajine je podvod, hlasným spôsobom poukazujú na údajný nedostatok záberov z prvej línie. Ďalší „influencer“ s 1,4 milióna sledovateľov tvrdil, že o vojne neboli k dispozícii „žiadne zábery“ a „žiadne podrobné aktualizácie“.

Nepodložil to však žiadnymi dôkazmi, pritom rozsiahle aktualizácie denne prináša nielen generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl, americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW) či rôzni globálni vysielatelia, ale i samotní Ruskom podporovaní vojnoví blogeri a o vojne, i keď pod označením špeciálna vojenská operácia, informujú i propagandistické kanály Kremľa.

Západné médiá a vlády

V ostatných dňoch sa taktiež šíria správy o „zaručenom“ podvode zo strany západných médií a vlád, ako to v skutočnosti bolo s obytným domom v ukrajinskej metropole Kyjev, ktorý dva dni po začiatku vojny zasiahla ruská raketa. O zásahu priamo na mieste informovali mnohí reportéri a budovu medzičasom opravili, no konšpiračné teórie tvrdia, že buď nikdy nebola zasiahnutá alebo je celá vojna podvod.

Na internete sa tiež šíria falošné videá tvrdiace, že na záberoch v skutočnosti nie sú mŕtvi ľudia, ktorí zahynuli vo vojne, ale najatí herci. Video, ktoré však v skutočnosti pochádza z klimatického protestu, už pritom zneužili aj v rámci konšpirácií popierajúcich úmrtia na COVID-19.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Vojna na Ukrajine (fotografie)

Ďalšie teórie sa snažia zdiskreditovať ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského poukázaním na „náhodné“ odhalenie jeho „tajného dvojníka“, ktorý sa omylom objavil na záberoch odvysielaných poľskou televíziou. V skutočnosti to bol Maksym Donec, osobný strážca Zelenského.

Viac k témam: Konšpiračné teórie, Ruská invázia
Zdroj: SITA.sk – Vojna na Ukrajine je podvod, šírilo sa vo veľkom internetom. Konšpirátorom chýbali zábery z prvej línie © SITA Všetky práva vyhradené.

- Reklama -